Pages

6.22.2017

Twenty Seventeen

Assalamualaikum wbt dan Salam Ramadhan..

Wow.

Dah lebih setahun tak jengah blog. And it's already June 2017!! Last post was November 2015. Phewww.. Seriously, dah bermacam benda berlaku within that period.

Obviously, aku tidaklah rajin nak recap the whole 2016 here. Banyak sangat and I forgot most of it. Getting older ya!

Anyway, I still miss writing here. Bila baca balik postings aku zaman awal-awal menceburkan diri dalam dunia blogging ni terasa BBNU sangat! And as time pass, boleh la baca yang aku semakin matang seiring dengan usia gitchewww..

But let me share some of the milestones yang menjadi highlight of the year for me.

One. Lantikan tetap. Alhamdulillah after more than 6 years of being a contract staff, akhirnya dimurahkan rezeki untuk ditawarkan ke jawatan tetap. Interview after interviews, doa dan sabar, Allah makbulkan doa dan usaha kami. Terima kasih pada doa mak abah, mak ayah, suami, keluarga dan kawan-kawan semua. Dah macam ucapan menang anugerah je kan 😀 It was one of the happiest day of my life.

Two. Another addition to the family member. Yep. Macam last post dah bagitau new family member kan? So yes, here's another one. Another baby boy was born last September. Earlier than the EDD, Irman tak sempat sambut sebab the baby was eager to see the world. During pregnancy, I was diagnosed with polyhydramnios. Bahasa mudahnya air ketuban terlebih. Memang perut pun besar masa tu. 5 months was like 9 months pregnant. Orang asyik tanya bila due walhal lagi 2 bulan kottt... Letih tau nak jawab soalan sama 😖😖

One of the risk of poly is early child birth, or baby asyik berenang je and tak get into position. Possibility untuk breech tu tinggi. I was referred to Hosp Sg Buloh. Jumpa pakar a few times. One of them explained about this poly. Katanya ada 3 sebab:

  1. For no reason air ketuban tu banyak. This was like 60-80% of the case. So no need to worry.
  2. Baby sumbing. So baby tak dapat nak telan air ketuban. That is why air ketuban tu banyak.
  3. Hormonal issues. Baby probably down-syndrome. This is due to the age of the mother. Aku masa tu 33 y.o. Rasa la dah tua jugak. And of course the explanation from the doctor buat aku risau. And that was only a few weeks before my due. Dalam hati tuhan saja yang tahu. Cuma doa je la. 
Alhamdulillah, this was the easiest labour experience for me. Sekejap je contraction. Masuk labour room dah buka 10cm. Masa pecahkan ketuban, doctor bagitau baby dah buang air besar, The risk is baby mungkin dah tertelan najis. Allah..  Doc terus suruh push sebab dah 10cm and dalam 10 min dah selamat bersalin. Anyhow, bila baby dah keluar he didn't cry. Aku dengar doc duk sedut and tepuk-tepuk baby. Dan sempat jugak aku jeling while the doctor and nurses tengah struggling with the baby. Boleh nampak kakinya biru. Mak dengan Along yang temankan aku masuk labour room. Aku tanya Along kenapa dengan baby? She just said he's ok. Takde apa lah, But yes I can see he was all blue, Alhamdulillah tak lama lepas tu dengar baby nangis . Leganya Allah saja yang tahu.

Lepas selesai all the stitching and stuff, tunggu baby. By this time Abah and Ayie dah datang. Irman was on his way dari KL. Tunggu punya tunggu then nurse datang bagitau kena bawa baby ke hospital sebab ada risk dia dah tertelan najis. So to be safe, terus bawa ke hospital for further check-up on his lungs. So, Along yang bawakkan baby ke hospital dengan nurse. Aku tunggu dengan mak and later Irman pun sampai.

Esoknya lepas discharge terus pergi hospital. Kesian baby muka calar-calar sebab duk hisap jari. Kuku panjang pulak tu. Kena tunggu dulu untuk tengok ada kuning ke tak. Lama jugak. Sempat pergi lunch dulu. And memang slightly kuning pun. So kena stay another night di hospital. Tidur bawah lampu. Kesian babies kat ward sebab sangat sejuk. Tapi kena jemur bawah lampu tu tak la sejuk sangat. He was discharged the other day. Alhamdulillah.. But still kena follow up sebab kuningnya naik balik. Hehe

He is almost 9 m.o now. Sekejap je kan. Oh.. The name is Hasif. Manja budaknya. Tapi cepat sangat matang. Selalu perati abang dan kakak duk main.

Hasif landing atas riba abang 💕

Three. Sepertinya dah tak ada apa yang nak diceritakan. Oh ye, our only brother dah kahwin last year. Tahniah!! Now expecting their first baby in August. Harap semua selamat.

What else? Rasanya itu je dulu. In shaa Allah, I'll update if have the time and mood. Salam Ramadhan semua. Tinggal berapa hari je lagi dah nak raya. Rasanya tahun ni paling cepat Ramadhan berlalu pergi. Pejam celik pejam celik dah nak raya. Harap dapat bertemu lagi Ramadhan tahun depan. Amin..

Maka, dikesempatan ini aku nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri dan Maaf Zahir Batin. Mohon maaf di atas semua salah silap yang sengaja atau tak disengajakan. Halalkan makan minum. Kalau ada hutang boleh tuntut segera. In shaa Allah akan dilangsaikan.



Lots of 💗
{wanyusnira}

11.18.2015

Aging

(Read: Getting older)


Assalamualaikum...

This would be the only entry for 2015 I guess. Sorry friends. Lots of things happened but I'm no longer feel attached to the media social world (Hence, the title).

This should say a wrap for 2015. Since it's already coming to end of November.

Well.. Where should I start..?

Personal life: An addition to the family member was born in May. Welcome to the world dear son, Hafiy! :)

Work: Still in CAST. Same ol same ol. 

Others. Nothing much to tell.


............
................................
............................................................


Ok. I sound like a robot.

Cakap bahasa kebangsaan la pulak.. Letih duk speaking English. 

Maybe ada yang tanya apesal aku tak update dalam fb. Ada la update sikit-sikit. Biasa adik-adik aku la rajin duk tag gambar-gambar raya bagai. Aku ni semenjak masuk 3series memang dah tak berapa rajin nak bergambar. Entah la. Kegigihan untuk enterframe tu dah makin pudar. Gituhhh. Dulu pantang nampak orang nak bergambar, berambat berkejar nak masuk group photo (or now wefie, they said).

Selfie is out of the question. Aku memang tak gemar berposing bajet cantik sorang-sorang depan camera. That is not my thing. Even nak tengok cermin depan orang pun aku rasa segan. Jadi agak pelik bila aku masuk gomen ni masing-masing bentang cermin muka kat meja sebelah pc. Tak kira jantina. Dalam hati berkata "Wow!"

Sebelum ni aku pernah bagitau yang aku dah tak berapa nak aktif dalam media sosial ni. Password fb pun dah lupa sebenarnya. Kalau nak log in, agak-agak je la password mana satu. Kaedah cuba jaya gitu. Biasa log in tengok notification ke, friend request ke. Kalau rajin layan la jugak apa yang lalu kat wall. And actually I'm kinda left behind of how fb works these days. Sekarang macam dah ada memory shared ke apekejadahnye tu. Tiba-tiba member up balik gambar nostalgia kurus 7-8 tahun lepas. Mau menangis tengok gambar zaman-zaman saiz kancil bila mengenangkan sekarang dah saiz gajah. Pitam oke. 

Dan bila time rajin membaca apa yang lalu kat wall tu la jadi "Ok, that's enough". Sebabnya tak larat nak baca macam-macam benda pelik yang orang post. From thoughts to prayers, show offs and might be over-exaggerated little stuff buat aku rasa "perlu ke semua benda nak post kat fb?"

Which I always prefer of how simple life was back then. Even doa untuk anak-anak pun dah jadi status, sampai aku berfikir to what extend you want to share about your life to others? I appreciate my privacy. That's why aku memang dah tak berapa gemar post things in all these social medias. Aku tak kisah la orang nak kata outdated ke apa but this is my life. And memang bila sesekali jenguk fb baru la tau member dah kawin, dah tambah anak, dah kawin lain and so on. Tapi it doesn't matter much. Biasa kawan-kawan rapat ni memang selalu keep in touch. Tak perlu pun tunggu nak komen kat fb bagai. Yang tak berapa rapat or tegur sekali-sekala kat kelas je update dari fb. 

Contoh: Masa tengah berpantang hari tu memang la takde kerja lain selain jaga anak dan tengok tv. Hafal dah intisari rancangan. Suatu pagi tengok talk show kat RTM. Sekali tengok host tu macam kenal. Terus la WhatsApp kengkawan suruh tengok channel tu kan. Sekali ada yang bagitau "Eh.. dah lama dah dia jadi host. Selalu up gambar jumpa celebs dalam IG". Dangggg.. So that is one of the down side of not being in the media social universe. Hewhewhew

Oh. One of many other things yang menyebabkan aku tak suka sangat post anything dalam fb is what you post may trigger feuds issues at the office. This is a lesson learn from my previous office. Which ended up where I block all those people from my fb up till today. Ya kawan-kawan. Jangan ghairah/super-excited sangat nak post your whereabouts dalam fb terutamanya bila anda "berkawan" dengan bos-bos dalam fb. Even you on your work trip. Hati perut orang ni tak boleh dibaca. So be careful with what you post. Plus be careful with who you accept as friends in the first place. Rule of thumb: Jangan add bos anda dalam fb. Senang cerita.

Apa lagi ye? Oh ya. Aku rasa era media sosial ni dah banyak menghilangkan budaya menjaga hati sesama masyarakat. Sebab? Sebab bila anda boleh post what ever petty little things from your finger tips ni tak kira dimana jua anda berada, people tend to forget about what others don't have. Pantang terlintas kat kepala, terus keluarkan hp dan taip dan tekan post (or share or tweet or whatever). SAYA DEMAM KURA-KURA HARI NI. KESIAN SAYA. HUHUH... Tak sampai seminit kawan-kawan like and comment. Atau post gambar rumah dengan caption MY NEW HABITAT. Atau THANK YOU HUBBY BELIKAN KEK BASKIN-ROBBINS UNTUK IBU MENGANDUNG NI. Ok. For some people rasa tak kisah with these kind of postings. I sometimes rasa euwww. You can say thanks directly to your abang sayang. Tak perlu kot tell the whole world. (Mesti orang suspek aku jeles lettew). Sebab all these postings kadang-kadang boleh buat orang rasa down or demotivated. Or menyampah kadang-kadang. Yela, bila anda duk show off what you have, you forget about those who doesn't have. Jadi, kat situ la budaya menjaga hati tu makin pudar. Kesian la kat kawan-kawan yang belum kahwin, duda/janda, belum ada rezeki nak dapat anak and so on. Sedikit sebanyak terkesan dengan benda-benda macam ni.

Semua ni pendapat aku. So tak perlu la anda nak menyokong atau sentap. This is my stand on social media. For me, lagi banyak cons than pros. Up to you to decide which is the best for you. Dan semua ni berdasarkan pengalaman aku. Maybe orang lain aman-aman je dalam fb. So, these are the reasons why I'm out of that social media circle all this while. Bukan tak ada, ada je. Cuma dah tak berminat. Dan dah semakin tua. Probably. 

Till then guys and girls. See you again next year perhaps. 




Random,
{wanyusnira}


5.01.2014

Soal Rezeki

Assalamualaikum...

Dah agak lama tak berbicara di sini. Sibuk dan tak rasa nak update apa-apa kat sini.

Sibuk di ofis tu macam biasa la. Baru je selesai kerja-kerja audit. Kat rumah hal-hal rumah. Rutin mak-mak. Sekarang pulak dengan catuan air, lagi la terkejar-kejar. 

Mula dari awal April, rumah kami pun dah kena catuan air setiap 2 hari. Jenuh la duk tadah air dalam tong. Tong air pun naik harga agaknya. Semua berebut beli tong air yang besar. Kami yang 3 orang je serumah takde la kritikal mana berbanding yang 5-8 orang serumah. Belum lagi kalau ada anak-anak kecik. Lagi kesian. Walaupun Lembah Klang ni boleh dikatakan setiap petang hujan, catuan air masih diteruskan. Hopefully it will end soon. Setakat ni dah 3 hari berturut kat rumah ada air. Pelik jugak. Tapi masih berjaga-jaga. Mana la tahu. Tapi bila kita sendiri terlibat dengan catuan air ni, sekurang-kurangnya kita lebih menghargai air. Kurang la sikit nak membazir air. Pengajaran yang baik sebenarnya.

Sebut soal rezeki, ada 2 benda yang berlaku back to back. Dua-dua bukan rezeki aku. InsyaAllah, ada rezeki yang lebih baik lepas ni. Terasa sedikit sedih and  I'm a bit down at the moment but it's okay. Time will heal. Maybe next year. 

As for now, back to square one. Start all over again. Try harder, pray harder. 



All the best,
{wanyusnira}

1.20.2014

Istiqamah




اﻟﺴﻼمﻋﻠﻴﮑﻢ



Gigih sangat taip dalam Word perkataan assalamualaikum dalam tulisan jawi. Heheh.. Usaha tangga kejayaan. 

Sebenarnya, dalam beberapa episod kematian orang terdekat dengan aku, ada satu kematian yang beri kesan yang agak dalam pada aku. Sampai sekarang pun bila teringat pada arwah, mesti berair mata. Entah kenapa.

Arwah ialah mak saudara aku. Aku teringat semasa arwah dah tak berapa sihat tu kami pernah beberapa kali menziarah arwah di rumah anaknya di Shah Alam. Dan mak pernah cerita, katanya arwah bagitahu mak yang arwah nak mengaji al-Quran. Tapi disebabkan arwah ketika itu diabetes, penglihatan arwah memang dah kabur. Bukan setakat membaca, sapa-sapa yang datang menziarah pun arwah dah tak boleh cam sebab penglihatan dah kabur. Kami selalunya bersalam dengan arwah sambil memperkenalkan diri kat arwah sebab arwah dah tak nampak.

Dan lepas arwah pergi, bila teringat pasal hajat arwah tu aku rasa sedih sangat sebab arwah tak mampu nak mengaji disebabkan masalah penglihatan di akhir hayat arwah. 

Sejak tu jugak, aku ambil masa setiap hari antara maghrib dan isyak untuk mengaji al-Quran. Selagi Allah bagi nikmat penglihatan yang baik ni biarlah aku gunakan untuk mengaji. Mana tahu satu hari nanti Allah tarik balik nikmat tu, baru la aku menyesal sebab tak manfaatkan sepenuhnya. Dan insyaAllah, aku sedekahkan bacaan al-Quran untuk arwah setiap kali.

Tapi tu dulu. Zaman aku bujang dan still tinggal dengan mak abah. Terus-terang aku cakap sejak kembali kerja di KL dan lepas kahwin, memang jarang sangat mengaji. Balik kerja sampai rumah dah nak habis waktu maghrib. Lepas siap solat sediakan makan malam. Bila dah ada anak memang lagi sibuk. Uruskan suami, anak, rumah tangga. Kadang-kadang masa untuk diri sendiri pun takde. Aku tahu, tu semua alasan. Nak seribu daya.

Sekarang ni, bila dah tukar waktu kerja 7.30-4.30, petang sebelum pukul 6 dah boleh sampai rumah. Sempat sangat nak masak, mandikan Hannah sebelum maghrib. Cuba jugak luangkan masa lepas maghrib mengaji. Macam biasa, si Hannah datang jugak mengacau tarik-tarik Quran. Tapi bila mengaji pakai Quran di handphone takde pulak dia datang mengacau. So kena pakai versi digital la jawabnya. 

Cuma sekarang masih belum berjaya untuk teruskan aktiviti mengaji tu setiap hari. Dijadikan rutin dan terus istiqamah. 

InsyaAllah. Akan diusahakan. InsyaAllah. 



{wanyusnira}

1.05.2014

Outdated

Salam.

Since I've been off the facebook universe for so looooonnngggg, I have missed out quite a number of events. Especially on friends' weddings. So sorry guys. 

Seriously, aku memang dah lama tak jengah fb. Kadang-kadang log in just tengok notifications and friend requests. So just respond on those notifications. Plus, aku memang dah kurang mengaktifkan diri dalam social websites ni. Blog ni pun update ikut mood. Dah tua kot. Kof kof.

I don't have instagram account and definitely no keek account too. Twitter ada tapi jarang sangat la nak log in. Nak tweet pun tak berapa nak reti. Let it be retweet or whatsoever. I'm such a caveman!

So friends out there, if you ever try to reach me ASAP, don't facebook me or tweet me. It will take you another century to get a reply. Seriously. If you need urgent replies, whatsapp me or simply text me. I'm still using the same number since my UTM days. You can also G-Talk (so oldskool) me. I think the new name for GTalk is Shoutout Hangout I guess. My gmail is still wanyusnira@gmail.com. Kalau dah hilang no hp aku, pm me. Kes ni banyak berlaku bila dah tukar hp biasanya. Or hilang hp.

Pada kawan-kawan yang aku terlepas wedding masing-masing, aku mintak maaf banyak-banyak. Biasa aku akan attend weddings if takde aral. Aku doakan anda semua bahagia dunia akhirat. I'm deeply sorry.

And for those yang dapat anak, tambah anak, tambah isteri (ada ke?), diucapkan tahniah dan selamat menjadi ibu bapa. Kalau ada yang tambah isteri tu, tahniah jugak dan selamat menjalankan tanggungjawab sebagai suami dengan adil. Hehe.

Ok. Dah macam apa pulak kan. Hope to keep in touch with old friends/flames/crushes out there. And for friends yang selama ni duk baca blog ni senyap-senyap, thanks sebab masih ambil berat :)

Till then, ciao!



Love,
{wanyusnira}

1.02.2014

Twenty Fourteen

Salam.

Already in 2014. Another year has passed and now welcoming another new year. My new year resolutions? Never had any. I don't believe in making resolutions every single year if it's the same thing from last year and you couldn't achieve it. And you don't have to wait for a new year to set your goals in life. Just be better than before in what ever you do.

Let's rewind some of my favourite candid moments throughout 2013.

Di suatu pagi. Lupa dah nak ke mana. Tapi tak sangka camera 3MP aku tu mampu tangkap cahaya pagi tu cenggini :)

 
Tokwan & Hannah at Penang. Di rumah Abg Yie masa pergi daftar Irah di UiTM Penang.

Makan Time is Happy Time!! At CRS TSquare with Mami & Ayah


Hannah & her two grandpas. Hannah tertidur atas bahu Tokwan just before sampai rumah Atok. Then terjaga nak duduk dengan Tokwan. Taknak dengan Atok. Kesian Atok.


That nosy little kid. Upon reaching Irah's college. Si Hannah sibuk bertenggek kat tengah tu macam reti baca signboard --"

The only time we managed to keep her hair tied while out and about. Tangan berplaster sebab suka garu sampai berdarah-darah.

Shopping in Daiso

A few others are still in my phone. Some using Instax. Belum cari album sesuai lagi nak simpan all those photos. 

Well... Happy new years boys and girls! Have a great year ahead!



2014,
{wanyusnira}