Pages

1.31.2010

Bosan, boring, jemu, jelak. Sinonim?

Ok. Hari ni 1st day of the week. Sangat bosan. Kerja still tak siap. Masih berdikit-dikit cuba siapkan kerja dengan perasaan yang amat malas. Ye. AMAT MALAS. Kenapa agaknya?

Mau aje duduk kat rumah nonton tv ke, dvd ke, termenung je ke, etc etc. Kan best kalau kerja 4 hari je seminggu (sapa la yang tetapkan kena kerja 5 hari seminggu. Hangin betul aku!). Dapat weekend lama sket. Takde la aku apply cuti lebih-lebih (bila dah weekend 3 ari, demand nak weekend 4 hari pulak and so on..). Haish.. if I could rule the world... Berangan..

Progress hari ni baru 5%. Ha.. Teruk kan? Dah pukul 12 baru progress 5%. Makan gaji buta macam ni. Oh Tidaaaaaaaaaaaaaaaakkkkkkk!!!!!!!!!!!!! Ok la. Bila memikirkan pasal gaji buta, harus la aku kembali meneruskan kerja. Siapkan kerja and then I'll be back again. Cerita 2 minggu lepas belum update lagi. Still dalam draft. Should be out already. Dah jadi cerita basi/busuk dah. Huhu.. Ok.. Kalau rajin tunggu, tunggu la. Sabar la yek.. =)


OppsieDoopsie: Relevan ke nak cerita perihal 2 minggu lepas? Tapi tu minggu paling hectic!

1.28.2010

Another Test

Ok. This time nak try upload gambar directly from this Google Docs. If can, then I'm blogging as usual!



I tried to use this image to be on my header but error occurred. Tak tahu kenapa but it's ok. I'll try again =)

GEMBIRA! (^^,)

Yahoo!!!!!!!!!!! Berjaya post via Google Docs!! Horey!!! Sangat
gumbira!!! (^0^) Ok. Lepas ni akan kembali aktif menulis blog sebab dah
ada method baru. Sungguh berguna Google Docs ini. Terima kasih Google!
(macam iklan Power Root pulak).



Seronok tak terhingga ni. Actually ada banyak kisah menarik minggu
lepas. Nanti akan di postkan. Sebab sekarang tengah busy di opis.
Tiba-tiba banyak kerja. Tak suke! Anyway. Mood akan kembali SUPER HAPPY
lepas ni sebab dah berjaya blogging balik.



Lalala~~



OppsieDoopsie: Ada banyak benda nak tulis ni.. Tungguuu

Testing 1 2 3

Ok. Trying to post entries via GoogleDocs. Finger crossed xx!

1.15.2010

Percubaan

sign1Ok.. Tadi godek2 untuk buat signature pulak.. Tapi tadi pakai Paint.net rasanya... So tak lawa sangat.. Esok cuba lagi..

O Amar.. If terbaca post ni, ko dah boleh komen sebab aku baru betulkan setting untuk comments. Selama ni aku tak godek pulak setting kat situ. Sori ye sang Amar.

1.14.2010

Mengorak langkah... ^^,

Yaaa... Seperti yang anda semua nampak, blog ini telah bertukar wajah.. Yes.. Telah dilakukan beberapa siri facelift & cucuk beberapa jarum BOTOX.. Hohohoh.. Tapi masih ada benda yang masih tak successful.. Hurmmm...

Tadi dengan gigihnya telah mengopy paste coding2 untuk melakukan siri facelift & Botox.. Dan berjaya! YESSS!! Aku memang terer mengikut step2 yang diberi.. Hahaha.. Bangga2 =8 <-- hidung kembang sorang2.. Ini menunjukkan aku sedang cuba menjadikan blog aku lagi lawa & best.. Tak kisah la orang lain cakap tak lawan & tak best. Janji aku rasa lawa & best. Keyakinan diri yang cukup tinggi sekali. Haha! So malam ni I'll brag about my blog's new look.. Ok. Kalau ada sape2 yang rasa2 nak mintak tips melawakan blog ni, sila la ke website ini:

http://www.thecutestblogontheblock.com/

Macam2 tips ada. Sila la free2kan diri anda untuk melawat website ini ya. Ok. Amar aku tau ko pengguna wordpress. Jangan risau. Tips untuk wordpress pun ada kat situ. Tapi kalau susah2 sangat, join je kami pakai Blogger. Hehehe... =D

O.. Sebenarnya aku still tak dapat nak tukar blog title aku tu. Aku dah arrange gambar (macam artis pulak nak arrang2 gambar ;p) nak replace the title aku ni. Tapi bila dah upload, still the same. Tu je la misi gagal aku sejak sekian lama. Musykil betul aku. Dimana silapnya. Hmmm...

Apa lagi ek? Esok la pulak aku cerita. Till then, adios muchahos! Ariba2!!

1.13.2010

azam tahun baru kot..?

Haa... Agak-agaknya sempat lagi tak nak squeeze in another azam tahun baru? ngeh3.. Still januari kan.. So boleh la kot..

Sehari dua ni semangat nak blogging tiba-tiba je berkobar balik.. Agak hangit2 taik ayam jugak la.. Kalau tengok tarikh first entry, it was back in 2007.. Dah nearly 3 years.. Kalau orang lain, dah ribu riban dah entry yang dorang post kat blog masing2.. Aku punya rasanya tak sampai 20 posts kot.. Huh.. How lame! Nampak sangat aku ni tak konsisten kan? Hmmmmm...

So.. Tahun ni lepas rajin membaca blog kengkawans and some strangers (2 hari ni aku rajin pulak membaca blog Hanis Zalikha yang gojes tuh.. suke!), aku rasa kena keep back on track.. Tapi yang lecehnya, internet kat ofis tu ada proxy.. So blogger antara site yang kena block.. T.T

Anyway.. Ni dengan gigihnya nak jugak memulakan azam untuk kembali aktif dalam bidang penulisan (cewah!) blog, aku akan berusaha!! Yeah!! \(^0^)/

Mesti anda semua tertanya2 apa kes aku tiba2 kobar2 nak jadi active blogger ni kan? Kan? Well.. first and foremost, aku mula teringat yang aku ada blog selepas aku dah start kerja kat gomen ni.. Dulu masa kerja kat rpm, mana sempat nak merapu meraban menulis blog.. Kadang kala je aku tulis.. Tu pun masa mula2 ada blog la.. Lepas tu, segalanya terabai..

Tapi memang masa kat rpm dulu aku tak sempat nak update blog aku ni.. Konon-konon engineer yang busy la ni.. Sokmo banyak kerja n pergi site bagai.. Umpama aku la satu-satunya engineer kat rpm tu (fyi, bos aku En Adnan pernah bagi ayat ni kat aku dulu.. Patut aku bangga ke confuse?).. Poyo jugak kan.. Tapi ini memang benar.. Aku tak tipu... Balik rumah pun tak menentu.. Langsung tak balik rumah pun pernah.. Betapa busy n komitednya aku kerja kat rpm dulu... Tapi gaji tak naik2 jugak.. Bonus pun kena tolak unpaid leave.. Ayooo... So kesimpulannya, aku tak sempat la nak mengarang cerita dan gosip untuk tatapan ramai.. Sungguh nampak ciri-ciri gadis berkarier dan komited pada kerja.. Hahah.. Bajet laa... =p

Bila dah penat n busy seharian di opis ni, balik rumah memang takde kerja la aku nak mengadap laptop lagi.. Kakak aku je yang selalu rajin mengadap laptop baca gosip kat cari.com.. Macik tu memang kaki gosip.. Tanya je pasal gosip terbaru artis, semua ada dalam poket dia je.. Boleh apply kerja kat Melodi dah tu! Aku biasanya melepek depan tv je la.. Kadang-kadang keluar dating or hang out dengan kawan2.. Tapi selalunya lepak kat rumah sebab berjimat-cermat.. T.T

So bila aku dah start kerja kat gomen ni, agak banyak masa terluang.. Bukan agak, tapi MEMANG banyak masa terluang.. Bosan pun ye jugak sebab kerja aku tak banyak macam masa kat rpm.. Semua paperwork je.. Takde pergi site.. So aku rasa aku dah hilang ciri utama engineer iaitu SITE.. Ohh... Habis la CV aku dah tak lawa.. huh...

Kebetulan la pulak aku dapat bilik.. Tak macam dulu, 1 bilik share 3-4 orang.. Sekarang ni 1 bilik aku yang punya! HOHOHOHO... Seronok giler dapat bilik sendiri.. Boleh hias2.. Ada privasi sebab duduk sorang2.. Tapi kadang2 rindu kawan2 kat rpm... Dorang happening.. Tu je la yang aku rindu kat rpm tu.. Selebihnya aku tak rindu langsung! Haha! Kecik hati bos kalau dia baca.. Kalau laa.. Sorry ye bos!

Maka.. Dengan keadaan aku sekarang, aku mula la teringat pasal blog aku yang dah bersawang ni.. Dulu pun aku start blogging sebab kawan aku ajak.. Zura yang ajar aku pasal blogging ni.. So aku pun create la account blogger aku sendiri.. Masa tu sengal2 ubi lagi bab2 blogging.. Nak customize blog pun tak reti lagi.. Hehe.. Memalukan betul..

Hmm.. Tiba2 aku rasa aku dah off topic ni.. Ok ok.. Kembali kepada kenapa aku nak memulakan misi pengaktifan blog.. Bila aku dah kerja gomen yang agak bosan n lame ini.. Aku mula la membaca blog kawan2, sepupu, sape2 aje yang aku rasa menarik.. So mula la datang semangat nak update blog sendiri pulak..

Sebenarnya dalam angan2 aku ni macam2 benda aku nak post kat blog aku ni.. tips itu ini la, cerita itu ini, gosip2, bla bla bla... Tapi selalu je tak tercapai.. Yela.. Aku mengaku aku yang malas sebenarnya... Huhu.. Nanti akan aku usahakan untuk menambah post2 dalam blog aku ni.. \(^o^)/ Dah 2x cheer ni.. Kalau keluar cheer yang ke3 kira checkmate.. Ni ayat colleague aku dulu bila bos tak abis2 cari dia.. Rindu pulak kat Anep..

Dengan ini.. Aku akan rajinkan diri untuk menulis blog setiap hari! Yeah!!

OppsieDoppsie: Kita tengok berapa lama aku bertahan.. Yaaaaa

1.03.2010

1st entry for the nu year

hello!! ok.. this is my 1st post for the nu year.. =)

well.. meby i shud write some of my achievements n disappointments throughout 2009.. actually nk disappointments tu xde la sgt.. more to loss or things i didnt achieve as planned..

ok.. lets start with achievements.. in chronological order..

  • engaged on 4th april: this was beyond my expectation.. it was unplanned n last minute.. but anyway.. it went on smoothly and thanx to my family n some close friends, i appreciated your supports n wishes XD
  • new job! =) : this was the major break of the year!!! it was my dream come true to quit my previous job in rpm n got a position in the gov. though it was only contract basis, but it was a total blessing! guess this was one of the thing that ppl said as rezeki btunang.. hehe
  • home: yep.. i was posted to my hometown, kuala terengganu.. yesssS!!! after being away from home since form 4, now i get the chance to be home!!!! of course mum n dad was happy that i'll be working here in terengganu.. XD
  • fasting home: yet another home event.. fasting home is the best! yeah!!!
now.. losses along the way..
  • ok... i'm counting these as losses cos i was left behind.. friends in rpm leaving one by one every month starting march.. march; syida got a new job somewhere in shah alam.. she was one of my close friends in rpm.. we both started working in rpm since 2007.. then in april, irman got a better job in medan damansara.. i encouraged him to apply n was happy that he got the job.. in may, amar went MIA.. we bonded really well but good for him, he's now in petronas.. proud of u man! then in june, one of my interns, zie, finally finished her 6-month internship in rpm.. also one of my close friends in rpm.. she's like my little sister n in some ways, shared the same values with me.. finally in july, i was the one who left rpm for good! many things i experienced in rpm, shared my part of laugh n tears but i was definitely excited leaving rpm.. haha! rpm wasn't the way it is the first time i got there.. i hate the atmosphere in rpm the last days i were there..
  • for the first time in my life, i lost my handphone!! damn! my mistake n i was careless.. i didn't believe it at first but had to accept the fact..
  • just a few days before the year ended, my beloved hamster died. i named him Pirate for his one-eyed feature.. he wasn't born with one eye but he was attacked by his mother, Lucy. we noticed he was attacked after hearing noise from the cage n found him bleeding.. Pirate was the earliest batch of Lucy n Robert's offspring.. since then, he only had his right eye n afraid to be around with other hamsters.. so i bought him a separate cage, smaller but we called it 'the bungalow' since it is a two-storey cage.. he was the fattest of all becos he doesn't have to share his food with others.. i guess i spoilt him and gave most attention to him compared to others.. well.. his OKU n he deserved the treatment.. =) he died on the afternoon of 26th dec 2009.. he was sick for a week n couldn't walk.. we have to feed him and change his place 3x a day.. on workdays, my sister Sasa brought him to dad's place where she work so she can take care of him.. i took my turn at nite.. the day he died, i fed him in the morning n cleaned him.. i noticed he's gone when i was about to feed him in the afternoon.. i burried him next to dad's chilli tree.. he was 1 n half year when he died.. RIP
  • nothing else i guess.. lupa dah.. huhuhu
hmmm... that's all i guess... gmbr hamster kat atas ni bkn pirate.. mak x bg amik gmbr pet kt umh sbb mak ckp nnt mati or ilang.. sounds superstitious tp ade gak btulnye.. ble pkr2 blk, br aku ingt adik aku, ayie pnah snap gmbr pirate.. malaun btul!