Pages

2.07.2010

Day 1, Week 6, Year 2010

Ok. Bila tengok tajuk, immediately akan tahu hari ni dah masuk opis. For those yang di pantai barat, will find it quite awkward going to work on a Sunday. But guys, I'm in Terengganu!! Pantai timur memang la weekendnya on Jumaat & Sabtu. So hari Ahad dah start kerja. Nothing strange ok.

Now. Walaupun start kerja hari Ahad, perasaannya tetap sama dengan start kerja hari Isnin. The same Monday Blues Syndrome tu kan. So it doesn't matter whether you start on Sunday or Monday, or even Wednesday, the feeling is mutual. Anda akan ke tempat kerja dengan longlai dan mata yang kecik. Ok. Mata aku memang kecik. Exceptional. Hehe.. Extra bonus bila mengetahui pagi itu anda bakal menghadiri mesyuarat yang pastinya akan menenggelamkan bontot anda di kerusi bilik mesyuarat selama setengah hari. Ya. SETENGAH HARI. Tapi bila menghadiri meeting, akan cuba memujuk diri sendiri dengan berkata, "Yay! Makan free!!" Walaupun itu memang perkara rutin tiap kali attend meeting. Ugh.

Namun begitu, walaupun hari ni hari Ahad yang telah dijadualkan Mesyuarat Pemantauan Projek pada pukul 9.30 pagi, aku amat bersemangat pergi kerja \(^0^)/ Yeah!! Kenapa? Sebab semalam akhirnya aku beli 2 pasang ikan guppy. Yay!! Walaupun air dah terkeluar2 masa otw ke opis sebab berkocak2 dalam kereta, hinggakan kain basah sebab air dah menitik2 sampai la ke bilik. Huh! Akhirnya selamat jugak ikan2 tu masuk ke dalam akuarium bulat tuh! Fuh!!

Bila ikan dah dalam akuarium, asyik duk jeling je kat ikan2 tu. Excited tengok ikan2 tu berenang2. Rasa macam jakun pun ada. Huhu.. Sebenarnya memang suka ikan guppy sebab colorful & senang nak jaga. Sebelum ni yang ada kat rumah semua dah takde. Masa tu banyak gile. Penuh 1 akuarium. Sekarang ni, memandangkan ada ruang kat opis nak bela ikan, so boleh la bela. Nak bela pokok, takut mati pulak. Sebelum ni dah pernah try. Langsung kering pokok tu. Kesian betul. Tangan panas kot. Huhu..

Apa lagi nak merepek ye? Hmm.. Pagi tadi check email, ada 2 similar emails. Which is very useful dan memberi peringatan. Let me paste 'em here k.
(Disclaimer: No offend. I just paste the emails here without any modification to the content & images)

Email #1: Tanda-tanda Kecik Kiamat Dah Habis?


tanda2 kecik kiamat dh abes?



Seorang isteri bekerja dalam satu syarikat dengan suaminya. (Malah isteri berpangkat lebih besar)

“ Dari riwayat Ibnu Masud: "Di pintu gerbang (dekatnya) hari kiamat: Salam hanya kepada orang yang khusus (sudah dikenalinya), tersebar dan berkembangnya perdagangan sehingga seorang isteri membantu suaminya berdagang" - Sahih Lighairihi Riwayat Ahmad



Banyaknya berlaku gempa bumi



Munculnya gaya hidup mewah dan manja di kalangan umat Islam


“ Apabila umatku berjalan dengan sombong dan yang melayan mereka adalah putera-puteri raja, putera-puteri Parsi dan Rom, maka orang yang paling buruk akan berkuasa terhadap orang yang paling baik (pilihannya)." - Riwayat Tarmizi, Sahih Abdullah ibnu Umar r.a.


Terasa berat untuk menjalankan syariah (zakat dijadikan hutang)
Lihat pakcik islam tu


Berkurangnya sifat amanah


Akan terdapat ramai anak luar nikah.


Orang akan melakukan homoseksual



Orang akan mendirikan hubungan dengan orang tak dikenali dan memutuskan hubungan dengan yang rapat dan disayangi


Akan terdapat banya pengkritik, pembawa-cerita, penikam-belakang dan pengejek dalam masyarakat.


Manusia mewarnai rambut di kepalanya dengan warna hitam supaya kelihatan muda

“ Pada akhir zaman akan muncul suatu kaum yang mencelupi rambut mereka dengan warna hitam seperti 'bulu merpati' yang mereka itu tidak akan mencium bau syurga." - Sahih Abu Daud & Nasai




Jarak-jarak antara pasar menjadi dekat (menunjukkan banyaknya kegiatan perdagangan)

“ Banyaknya sifat bohong, pendeknya waktu, dekatnya jarak-jarak antara pasar-pasar." - Riwayat Bukhari




Negara Arab menjadi padang rumput dan sungai


“ Tidak akan datang hari kiamat sehingga negeri Arab kembali menjadi padang rumput dan sungai-sungai." - Sahih Muslim ”




Banyak saksi palsu dan menyimpan kesaksian yang benar


“ Sesungguhnya sebelum datangnya hari kiamat akan banyak kesaksian palsu dan disembunyikan kesaksian yang benar" - Riwayat Ahmad



Banyak dusta dan tidak tepat dalam menyampaikan berita


“ Pada akhir zaman akan muncul pembohong-pembohong besar yang datang kepadamu dengan membawa berita-berita yang belum pernah kamu dengar dan belum pernah didengar oleh bapa-bapa kamu sebelumnya, kerana itu jauhkanlah dirimu dari mereka agar mereka tidak menyesatkanmu dan memfitnahmu" - Sahih Muslim



Bulan sabit kelihatan besar


“ Di antara tanda-tanda telah dekatnya hari kiamat ialah menggelembung (membesarnya) bulan sabit." - Riwayat Thabrani



Banyak wanita yang berpakaian tetapi hakikatnya telanjang

“ Diriwayatkan dari Abu Hurairah r.a.
"Di antara tanda-tanda telah dekatnya hari kiamat ialah akan muncul pakaian-pakaian wanita dan apabila mereka memakainya keadaannya seperti telanjang."




Menghias masjid dan membanggakannya


“ Di antara tanda-tanda telah dekatnya kiamat ialah manusia bermegah-megahan dalam mendirikan masjid" - Riwayat Nasai



Pemimpin yang terdiri dari orang yang jahil dan fasik



Bermaharajalela alat muzik


“ Pada akhir zaman akan terjadi tanah runtuh, rusuhan dan perubahan muka." Ada yang bertanya kepada Rasulullah; "Wahai Rasulullah bila hal ini terjadi?" Baginda menjawab; "Apabila telah bermaharajalela bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi-penyanyi wanita" - Ibnu Majah



Penaklukan Baitulmuqaddis


“ Dari Auf b. Malik r.a., katanya, "Rasulullah s. a. w. telah bersabda:"Aku menghitung enam perkara menjelang hari kiamat." Baginda menyebutkan salah satu di antaranya, iaitu penaklukan Baitulmuqaddis." - Sahih Bukhari

lps2 nie tggu tnda2 besar kiamat plak


Email #2: 2012 - Peringatan Untuk Kita Semua


Ramadhan 2012- PERINGATAN UTK KITA SEMUA

Sedang kita diasyikkan menanti tayangan filem 2012 di pawagam, ada cerita disebaliknya yang kita (MUSLIM) tidak mengetahuinya... Tolong sampaikan pada saudara seIslam kita... semoga menjadi peringatan.

 

Cuba lihat kalendar di bawah untuk tahun 2012... 1 Ramadan pada tahun 2012 jatuh pada 20 Julai hari Jumaat, jadi 3 Ogos 2012 bersamaan 15 Ramadan jatuh juga hari Jumaat. Sama dengan hadis Nabi pasal huru hara besar yang akan terjadi pada tengah malam pertengahan bulan Ramadan iaitu hari Jumaat 15 Ramadan di bumi ini yang akan mengejutkan semua orang yang sedang tidur, pasal satu suara yang amat dahsyat akan kita dengar dekat langit,bukan kiamat tapi huru hara tersebut akan melenyapkan umat manusia di atas muka bumi ini sebanyak 2/3,yang tinggal cuma 1/3 shj.(yang NASA Amerika ada beritahu pada 21-12-2012 planet X akan lintas di bumi)Adakah kita semua ni tergolong dalam 1/3 tu.......ALLAH sahaja Maha Mengetahui.. ......... .. cuba kita tengok Hadis Nabi di bawah ini dan kenyataan pasal Kalendar Islam 2012

 

 

Nu'aim bin Hammad meriwayatkan dengan sanadnya bahwa Rasulullah saw. bersabda:
Bila telah muncul suara di bulan Ramadhan, maka akan terjadi huru-hara di bulan Syawwal...". Kami bertanya: "Suara apakah, ya Rasulullah?" Beliau menjawab: "Suara keras di pertengahan bulan Ramadhan, pada malam Jum'at, akan muncul suara keras yang membangunkan orang tidur, menjadikan orang yang berdiri jatuh terduduk, para gadis keluar dari pingitannya, pada malam Jum'at di tahun terjadinya banyak gempa. Jika kalian telah melaksanakan shalat Subuh pada hari Jum'at, masuklah kalian ke dalam rumah kalian, tutuplah pintu-pintunya, sumbatlah lubang-lubangnya, dan selimutilah diri kalian, sumbatlah telinga kalian. Jika kalian merasakan adanya suara menggelegar, maka bersujudlah kalian kepada Allah dan ucapkanlah: "Mahasuci Al-Quddus, Mahasuci Al-Quddus, Rabb kami Al-Quddus!", karena barangsiapa melakukan hal itu akan selamat, tetapi barangsiapa yang tidak melakukan hal itu akan binasa".

 

UPCOMING IMPORTANT ISLAMIC DATES

2010 Calendar

Islamic New Year: December 18, 2009 (1431 A.H.*)
Aashura: December 27, 2009
Ramadan: August 11 - September 8, 2010
Eid ul-Fitr: September 9, 2010
Hajj: November 14 - November 17, 2010
Eid ul-Adha: November 16, 2010

2011 Calendar

Islamic New Year: December 7, 2010 (1432 A.H.*)
Aashura: December 16, 2010
Ramadan: August 1 - August 29, 2011
Eid ul-Fitr: August 30, 2011
Hajj: November 4 - November 7, 2011
Eid ul-Adha: November 6, 2011

2012 Calendar

Islamic New Year: November 26, 2011 (1433 A.H.*)
Aashura: December 5, 2011
Ramadan: July 20 - August 18, 2012

Eid ul-Fitr: August 19, 2012
Hajj: October 24 - October 27, 2012
Eid ul-Adha: October 26, 2012

 

2012 Islamic Calendar

 

January
Safar 1433/Rabi-I

 

S

M

T

W

T

F

S

1
7

2
8

3
9

4
10

5
11

6
12

7
13

8
14

9
15

10
16

11
17

12
18

13
19

14
20

15
21

16
22

17
23

18
24

19
25

20
26

21
27

22
28

23
29

24
RA

25
2

26
3

27
4

28
5

29
6

30
7

31
8

 

 

 

 

 

February
Rabi-I/Rabi- II

 

S

M

T

W

T

F

S

 

 

 

1
9

2
10

3
11

4
12

5
13

6
14

7
15

8
16

9
17

10
18

11
19

12
20

13
21

14
22

15
23

16
24

17
25

18
26

19
27

20
28

21
29

22
30

23
RT

24
2

25
3

26
4

27
5

28
6

29
7

 

 

 

 

March
Rabi-II/Jumada- I

 

S

M

T

W

T

F

S

 

 

 

 

1
8

2
9

3
10

4
11

5
12

6
13

7
14

8
15

9
16

10
17

11
18

12
19

13
20

14
21

15
22

16
23

17
24

18
25

19
26

20
27

21
28

22
29

23
30

24
JO

25
2

26
3

27
4

28
5

29
6

30
7

31
8

 

April
Jumada-I/Jumada- II

 

S

M

T

W

T

F

S

1
9

2
10

3
11

4
12

5
13

6
14

7
15

8
16

9
17

10
18

11
19

12
20

13
21

14
22

15
23

16
24

17
25

18
26

19
27

20
28

21
29

22
JT

23
2

24
3

< /td>

25
4

26
5

27
6

28
7

29
8

30
9

 

 

 

 

 

 

May
Jumada-II/Rajab

 

S

M

T

W

T

F

S

 

 

1
10

2
11

3
12

4
13

5
14

6
15

7
16

8
17

9
18

10
19

11
20

12
21

13
22

14
23

15
24

16
25

17
26

18
27

19
28

20
29

21
30

22
RJ

23
2

24
3

25
4

26
5

27
6

28
7

29
8

30
9

31
10

 

 

 

June
Rajab/Sha'ban

 

S

M

T

W

T

F

S

 

 

 

 

 

1
11

2
12

3
13

4
14

5
15

6 <





Renung-renungkanlah. Wallahualam.



No comments: