Pages

3.22.2010

Little Guppies

Oh.. Pagi ni datang opis dengan lots of little surprises. (^^,) Yep. My guppy dah membiak! Horey!! Yabedabeduuu!!! \(^^)/ Rasa nak jerit bagitau 1 opis je sebab EXCITED GILER!!!!

Tapi harus la control macho and sengih-sengih sendiri sambil kira berapa ekor anak guppy yang ada. Hehe.. Semalam datang opis tengok guppy jantan dah kojol. (x x) Terus alih guppy yang tinggal sekor tu masuk balang. Dari 4, tinggal 2 dan tinggal 1. Huh... Kecewa je sebab tak dapat nak bela elok-elok. Tapi dalam hati asyik bertanya "Bila guppy ni nak beranak? Perut dah besar." Siap buat research lagi kat wikipedia. Dalam tu tulis guppy akan membiak dalam suhu air 27ºC. Bila dah kat opis pakai econ, mesti la air dalam balang tu sejuk. So aku pun berkorban la bukak tingkap and guna kipas je kat bilik aku ni instead of econ. So bila buat kerja, kertas terbang-terbang. Hoho..

So aku rasa guppy aku ni takkan membiak kot. Dan bila tinggal sekor je semalam, dalam hati dah terfikir nak beli kawan untuk dia ke tak? Hmmm.. Sampai je opis pagi ni terus tengok balang. Oh.. Ikan tu still berenang-renang. Bukan kojol terapung macam semalam. Lega.. Dan bila gi jenguk, tengok ada objek kecik bergerak-gerak. WAH!!! ANAK IKAN!!! Terujanye!! Terus sms Irman bagitau dah ada anak ikan. 10 ekor! Dia cakap aku penternak berjaya. Hohoho (-.-)

Tiba-tiba je excited cerita pasal guppy. Sebenarnya tengah banyak kerja ni. Nanti akan update lagi. Ni piccas of the guppies. Tak berapa clear la tapi.



Yang nampak macam titik-titik hitam tu la anak ikan.


Dah circle anak ikan dan mak ikan.


Ok la kot. Nanti akan update lagi. Esok ada meeting kat KL pulak. Ok la. Tata



OppsieDoppsie: Abah operate mata last wednesday. So sekarang abah kena rehat kat rumah. 24jam kena pakai spek hitam. Spek Rayban ok. Klinik tu dah bagi. Abah boring kat rumah. Sian pulak.. Huhu





No comments: