Pages

4.29.2010

Blast from the past

Dah lama tak menulis tiba-tiba muncul tajuk ala-ala gempak (kononnye la..) pulak. Huh! Mula-mula berfikir-fikir apa tajuk entry kali ni, tiba-tiba dapat idea ni. Ok. Of kos la ada kaitan dengan isi kandungan entry kali ni. Let's begin the story-telling.

Semalam macam biasa di hujung bulan setelah dapat gaji pergi bayar hutang kad kredit. Hmm.. Bila nak habis bayar hutang ni...? Hong Leong Bank dekat je dengan opis, belakang ni je. Kena pergi sana thru pintu masuk Wisma Persekutuan sebab tu je shortcut yang ada. Dan pintu padar kecik antara Wisma Negeri & Wisma Persekutuan ni pulak ada timing bila masa nak bukan n bila nak tutup. So kena plan betul-betul kalau tak sia-sia kena pusing jauh nak balik opis. Jenuh describe kedudukan bank. Dah makan 1 perenggan dah. Dan biasanya aku pergi bank time pagi sebab duration gate dibuka tu lebih lama, 2jam. Kalau petang sejam je. Terkocoh-kocoh nak kejar pintu. Walaupun pintu tu takkan lari ke mana tapi nanti kena kunci pulak. Lagipun time pagi takde la panas macam petang. Sekarang kan musim panas. Tak larat nyah nak meredah panas. Cair mekap!

So petang tu lepas aku bayar pape yang patut, aku singgah kat kedai runcit dekat situ. Beli biskut timbang. Beli biskut jagung 1kilo, biskut gula 1kilo. Haa.. mesti korang cakap aku gile melantak. Lantak la korang nak cakap apa, aku selalu beli banyak tu sebab ramai je orang akan makan kat rumah. Letak setengah kilo kat opis. Boleh la buat minum petang. So aku pun berjalan la pulang ke opis. Nak sampai ke Wisma Negeri akan lalu kat bangunan PPD KT dulu sebab teduh n pintu pagar kecik tu kat tepi bangunan tu je. Sambil berjalan tu aku ternampak 3 orang tengah bincang-bincang dekat parking tu. Masa aku melepasi dorang tu, perempuan yang sorang tu cakap something dan ayatnya berakhir dengan perkataan cikgu. Aku baru je melepasi lelaki yang ketiga masa dia sebut perkataan cikgu tu. Aku pandang la lelaki tu dan terus tersentap (Macam ayat novel je). Macam kenal je pakcik ni. Konpom!! Tu cikgu kelas aku masa form 3!! Cikgu Wan Zid! Tapi aku tak pergi tegur dia sebab aku tengah bawak 2kilo biskut dalam plastik besar kaler oren. Segan dowh!

Cikgu Wan Zid ni ajar kitorang Maths. Aku paling ingat cikgu ni sebab beberapa perkara. Sampai hari ni pun aku ingat lagi. Masih jelas terpahat dalam memori gitu.

Tahun 1998, form 3, tahun PMR. SMKSS. Kelas paling pandai, 3K1 (Ehem ehem). Walaupun ni tahun PMR, tahun ni la result paling sengal. Dapat no 1 dari belakang. Markah maths paling rendah dalam kelas, 3 kali berturut-turut kena ketuk ketampi depan kelas sebab markah ujian sejarah bawah target cikgu, etc etc.

Dapat no 1 dari belakang. Hehe.. Kiranya aku paling bodoh/malas dalam kelas masa tu. Aku dapat 1 A je. Hohoh.. Seram nak bagitau abah. Huhu..

Markah maths paling rendah. Cikgu aku tu = cikgu kelas = Cikgu Wan Zid siap susun kertas ujian tu dan panggil sorang demi sorang. Yang paling tinggi of kos la paling atas, paling corot kat bawah. Nama aku la paling last dipanggil masa tu. 65% je. FYI, famili aku memang kurang terer maths kalau nak dibanding dengan english. So no wonder la aku pun sama. Sekarang ni pandai maths terima kasih pada cikgu maths masa form 2, Cikgu Anan Muda. Kalau tak kerana cikgu Anan, memang sampai la ni aku bingai maths. Terima kasih cikgu!

3 kali berturut-turut ketuk ketampi depan kelas. Tahniah pada aku sebab pegang rekod hatrik ketuk ketampi depan kelas sebab markah sejarah rendah dari target cikgu. Tiap-tiap bulan muka lain tapi muka aku je yang tak berubah. Keji kan?

Tapi yang buat aku sangat ingat pada cikgu Wan Zid ni bukan sebab-sebab di atas, tapi sebab lain. Minggu terakhir sebelum PMR, dia sebagai guru kelas kami ni bagi kata-kata terakhir buat studentnya sebelum PMR. Aku memang dah lupa dah apa kata-kata azimat dia tu tapi sampai sekarang ada 1 line dari ucapan dia tu yang masih aku ingat. Lebih kurang macam ni bunyinya:

"Saya tahu ada antara kamu yang tak konsisten.. bla bla bla.."

Baris tu je yang aku ingat. Selebihnya semua dah delete. Kenapa aku ingat? Sebab seraya dia menuturkan baris di atas, mata dia memandang aku di sudut paling belakang kiri kelas. Dan aku serta-merta faham dia menujukan perkataan tak konsisten tu pada aku. Nampaknya dia tak yakin aku akan dapat result yang bagus untuk PMR sekaligus memburukkan graf kelas paling pandai ni. Sesungguhnya cikgu, usaha seorang pelajar tidak boleh dinilai dari keputusan ujian bulanan semata-mata. Doa restu ibu bapa pun memainkan peranan penting di sini ye. Dalam hati bila mendengar kata-kata cikgu tu membuat aku rasa sedikit tercabar. Hohoho..

Dan bila keluar result PMR, alhamdulillah aku dapat straight A. Masuk form 4 dah tak jumpa cikgu Wan Zid sebab bulan februari aku dah blah ke Besut. Yet another hellish experience! Yang ni cerita lain kali. Dan sebelum aku chow ke Besut, aku tak jumpa pun dengan dia. Teruk kan aku?

Kepada Cikgu Wan Zid yang merupakan guru matematik, saya pasti cikgu berbangga dengan saya yang tak konsisten ni sebab untuk SPM saya still dapat A1 untuk Mod Maths dan A2 untuk Add Maths. Jangan disangka air yang tenang takde boya (aku tak tau apa relevannya di sini..).

Maka, jika dia terbaca pasal ni, saya ambil kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih pada cikgu sebab kata-katanya tu sedikit sebanyak mendorong saya dan membakar semangat juang saya (Cewah!). I'm a fighter and not a quitter. 

Walaupun minggu-minggu terakhir aku ada terserempak dengan cikgu tapi aku tak tegur pun dia. Aku rasa dia tahu aku dapat result bagus tapi dia pun tak ucap tahniah kat aku. Aku pun eksyen sebab aku dah menyangkal persepsi dia pada aku. Dua-dua ego. Nampak dia hari tu tak banyak berubah. Cuma dah beruban skit. Tak tahu la kalau dia still cam aku.

Maka, ini la yang dikatakan a blast from the past. Menggamit memori zaman remaja. Ahaks!

4.11.2010

Movie review

Yay! Bila tengok tajuk dah tau mesti pergi nonton movie last weekend. Yep. Another 3D movie version.

Last weekend pergi rumah Chiki kat Kuantan. Dah banyak kali postpone nak gi sana. Finally pergi jugak last weekend just to release some stress (Stress la sangat..) and tukar angin. Dah lama sangat menyedut udara Kuala Terengganu, so rasanya nak gi sedut udara Kuantan pulak. Well, sama je perasaannya cuma Kat rumah Chiki lagi panas dan berbahang. Angin kipas pun rasa panas. Huhu.. Ingatkan nak lari dari cuaca panas tepi pantai Terengganu rupanya lagi haru keadaannya.. :(

So seperti yang di plan awal-awal lagi, kitorang pergi East Coast Mall (ECM). Kat situ la tempat paling happening kat Kuantan sekarang. Ok la mall tu. Banyak outlet yang menarik. Cuma aku kureng suka dengan kedudukan escalator kat situ. Kalau nak turun dua floor secara terus menerus, kena pusing dulu kedai-kedai baru jumpa balik escalator. Biasa pusing escalator je. Ni maybe nak bagi pengunjung pusing dan singgah semua kedai kat situ kot. And agak pelik layout kedai-kedai sebab ada yang macam tersorok dan terperuk sket. Kalau kaki malas jalan memang takkan perasan ada kedai-kedai lagi kat celah-celah tu. Huh.. banyak pulak aku komplen. Sori ECM!

 Ok. Back to the topic. Aku, Sasa and Irman gi nonton How To Train Your Dragon. Hari tu ada 1 je tayangan untuk 3D. Kul 6.30 pm. Bajet-bajet timing nak gi solat magrib etc, so kami beli jugak tiket. Chiki and Shuk tak ikut nonton sebab Shuk tak minat tengok kartun. So kami bertiga je la. Nasib baik ada seat yang ok so dapat la kami nonton dengan rilek tanpa sakit leher (Kalau dapat seat yang depan-depan).

 The movie poster. Very cute.

Movie ni bagi aku memang lagi best dari Alice in Wonderland. Last time pergi tengok Alice in Wonderland pun 3D jugak. Tapi bagi aku jalan ceritanya agak mendatar dan lower than my expectation. 3D pun tak banyak sangat. Penat je pakai spek 3D besar gedabak tapi kesannya sikit je. So this time bila tengok How To Train Your Dragon ni at least banyak unsur kelakar, kiut, sedih dan ada naik turunnya. Dan dragon tu, namanya Toothless sangat comel macam kucing!! Kiut giler!! Sape-sape yang suka kucing mesti rasa macam nak bela je dragon ni. Sebab comel!! 

Dragon slayer new recruits. The teenage vikings.

Perlu ke aku cerita serba sedikit pasal movie ni? Atau kalau aku cerita nanti akan jadi spoiler pulak bagi sape-sape yang nak gi tengok cerita ni nanti?? Ok la. Sebab tajuk entry kali ni movie review bukan movie synopsis or movie spoiler, aku tak cerita pasal jalan cerita movie ni. Cuma aku rekemen pada sape-sape yang minat tengok animation movies, you'll be walking out of the cinema dengan perasaan yang puas hati dan rasa berbaloi bayar tiket 15 hengget untuk tengok movie ni. And the 3D is good. The voice talents pun from famous actors and actresses. Mostly yang kita kenal dan pernah tengok their work.

 Hiccup (Jay Baruchel), Chief Stoick the Vast (Gerard Butler), Astrid (America Ferrera)

Tapi bagi sape-sape yang pernah tengok 3D presentations kat iMax, do not expect 3D qualities of that level sebab yang kat iMax tu memang bertujuan untuk 3D so 3Dnya sangat banyak and very amazing. Anda akan nampak semua benda tu ada depan mata and boleh dicapai dengan tangan anda. 3D yang kat movies ni tak sehebat iMax la. Since aku first time aku tengok 3D kat iMax so bila aku tengok 3D movies, aku rasa a bit disappointed dengan the 3D effects sebab it was lower than my expectations. So lower your expectations dan jangan kecewa kalau the 3D effects tak sekerap or sehebat iMax. Tapi you can still experience the 3D effects here and there. Don't worry k.

Apapun, this movie suits for all ages. Tak kisah la anda tengok movie ni sebab nak bawak anak-anak or adik-adik anda, but you still can enjoy the movie and have a good laugh. Dan of course, it have the moral of the story. For this movie, I can conclude it as Be your true self. You don't have to be similar to others to be accepted or do what other people do to be a part of the community because every people is unique and great because who they are. For more info about this movie, you can find it here.


OppsieDoppsie: Tak sabar nak tengok Toy Story 3 & Shrek 4 in 3D!!


Puas Hati,

4.07.2010

Tukar lagi

Sebab previously dah cakap memang ada penyakit suka customize macam-macam, so hari ni header dah tukar lagi. Sebab rasa sangat poyo gambar budak baju hijau yang sebelum ni besar giler. Makan penuh 1 skrin bila bukak page ni. Harus la budak tu gile glamer dan suka mencapub (CaPub = cari publisiti). Maka budak itu telah di remove gambarnya yang poyo itu.

Tapi ada extra lagi. Dah ada bahagian shopping online. Mostly shopping pages kawan-kawan. Tolong promote kat sini. So sape-sape yang suka shop online boleh klik kat link-link yang ada. Juga bagi mereka yang ada penyakit suka customize blog (macam aku ni.. huhu), ada jugak a few links yang bermanfaat untuk bloggers seperti kita ni. So klik la kat link yang ada. Menarik semua tu.

Apa lagi ye? Tu je kot. Nanti esok lusa kalau bosan akan ada lagi benda yang berubah. Dan kalau rajin la nak mengubahnya.

Ok la. Lain kali sambung lagi. Daa~

4.02.2010

Setelah berkursus 4 hari...

Ok. Pasti semua perasan dah tukar layout, background dan macam-macam lagi. Hehe.. Aku memang ada penyakit suke nak tukar-tukar benda cenggini.. Ngeh3..

Ok, hari tu cakap giler-giler taknak pergi kursus kan? Paksarela kan?? Haa.. Setelah kat sana, punya la enjoy. Gelak je setiap sesi sampai keluar air mata. Haa kau! Aritu berlagak kan, belum pergi belum tau. Hohohoh!

Kitorang stay kat Hotel Grand Riverview (GRV), KB. 4 star. Betul-betul mengadap Sg Kelantan yang luas tu. Sangat tenang. Cewah! Roomate aku pulak Kak Ani dari Bhgn Arkitek. Ok la. Sebab Kak Ani ni originnya Kelantan maka senang la nak bawak kami gi jalan-jalan. Dia la tour guide kami. Ngeh3..

Sepanjang kursus tu, memang most of the time aku dengan Kak Ani la. Dan masa dalam kelas, kami duk meja sedert bertiga. Kebetulan aku duk tengah, dan sorang lagi kat sebelah aku pun namanya Kak Ani jugak, dari JKR Kemaman. Yang bestnya, kami ada 10 sesi/kelas/modul, ada 4 penceramah. Dan semua penceramah ni tak bosan. Bagi aku la kan. Semua pun pandai menyampaikan cerita dan masing-masing ada gaya tersendiri. Ada yang kelakar giler sampai tahap gelak tak ingat dunia, ada yang penuh dengan cerita-cerita yang sangat menarik. En Faeez, orang Kelantan yang sangat lawak dan kelakar. Pn Juwairiyah yang banyak kes-kes menarik. Pn Azura yang kecik dan nampak macam siyes tapi bila bercakap mak kau! Memang penuh aksi yang sangat lawak dan tak disangka-sangka!! Giler lawak!! Last sekali En Riziandy. Namanya unik! Orang Sarawak dan bila berceramah cool je bercakap pasal mental disorders esp pasal flasher tu. Haha!

Maka, memang sepanjang 4 hari kursus ni aku takde pun rasa ngantuk (walaupon mata aku kecik sepanjang masa macam aku ngantuk), rasa motivated dan inspired (WAH!!). Dan kalau pergi kursus ni, memang sangat bagus kalau duk sebelah orang yang suke gelak jugak. Memang dua-dia Kak Ani pengapit aku sepanjang kursus ni kaki gelak. Haa.. harus la kami bertiga ni asik gelak je sepanjang kursus. Hohohoh.. jumpa geng akhirnya!!

Kursus ni kursus kaunseling tahap 2. Aku ni kira dah lompat kelas/ Tahap 1 tak pergi, tiba-tiba dah tahap 2. Kami yang pergi kursus ni patutnya akan ditauliahkan sebagai Rakan Pembimbing Perkhidmatan Awam (AKRAB) bulan 11 tahun ni oleh Dato' KPA sendiri. Ala-ala konvo gitu. Tapi aku tak tahu la aku dapat tauliah ke tak sebab aku tak pergi tahap 1. Konpius kan? Nanti la aku update balik pasal ni nanti. 

Attendees lebih kurang 30 orang. Wakil dari setiap bahagian dan daerah JKR di Terengganu. Urusetia dalam 10 orang la kot termasuk technical support. So dalam ramai-ramai ni ada 13 orang peserta wanita aje termasuk aku. Dan aku la awek paling muda dan available. YA, PALING MUDA DAN BUJANG. Yang lain dah kawen dan mostly makcik-makcik average age 50-54. Dah nak pencen dah. Ada jugak yang muda sket dari julat umur tu. Tapi yang aku banyak join time makan, kelas, jalan-jalan are those peeps la. Mula-mula masa tengok list nama dan IC tu, cari jugak yang sebaya aku tapi yang ada guys je 2 orang. So redha je la. Tapi tak sangka, dapat jugak aku mix up dengan dorang ni. Aku ni bukan la ramah tamah orangnya, lambat nak warm up to new people. Tapi rupanya, it wasn't that hard. And talking to those around their age, the topics are very different and very inspiring! Banyak dapat tips-tips kehidupan yang berguna dan ilmu-ilmu berguna. Seriously!

Jadual kursus memang pack. Malam pun ada kelas sampai kul 10. Tapi makan tak pernah mengecewakan. Memang best, sedap dan kenyang setiap kali. Perut pun boroi. Hohoh.. Tapi sempat jugak keluar pergi shopping-shopping lepas kelas petang. Aku sempat la beli tudung dan brooch untuk bawak balik. Kali ni tak beli murtabak raja ke, akok ke. Semua tak beli sebab abah still pantang lepas operate mata aritu. So tak beli pape sebab nanti kesian abah just dapat tengok kami makan. SO SEMUA TAK LEH MAKAN!!

On the last day, mesti la excited sebab dah nak abis kursus and nak balik rumah. Tapi rupanya ada exam before abis kursus tu. MAK EH!! Panik jugak ni. Nasib baik objektif je. 30 soalan. Markah lulus 15/30. Dah la tak pergi yang tahap 1. Takpe takpe. Boleh tembak je. Ngeh3.. Ada soalan teori, teknik dan yang berkaitan sepanjang kursus tu la. Mana yang aku tahu aku jawab dengan yakin la. Mana yang aku tak tau tu aku tembak dengan akal logik la. Standard la tu. Heheheh..

Ingatkan abis pekse, hantar jawapan kat penceramah. Rupanya kena periksa sesama kami pulak. Wah!! Harus la terus tahu markah pasni!! Maka setelah diperiksa, cuba anda teka berapa markah aku? Agak-agak pelajar lompat kelas ni dapat berapa? 26/30 hokay! Haa kau! Cemerlang tak aku?? Hahahahahah!!! Bila En Riziandy tanya sape dapat 25 ke atas dengan excitednya aku angkat tangan sambil menjerit SAYE!! Hahaha! Poyo giler kan aku. Mesti orang lain menyampah. Dah la gelak banyak. Haha! Ada 4 orang yang dapat 25 ke atas ni. Hehehe.. Best student la ni. Hohohoh

Lepas bergambar ramai-ramai, maka check out dan lunch. Naik bus dan pulang ke Terengganu kite. Yay!!

Esoknya sampai opis, surat berlamabak ats meja, emel aduan pun banyak. Ikan guppy masih berenang tanpa tujuan. En Allauddin ngan Kak Nor tolong bagi ikan aku makan. MEKASEH!! (Sebut gaya Alleycats hokay!). Dan sepanjang hari khamis tu sibuk tahap gaban. Ada meeting la ape la. Huh! Penat!!!!

Ok la. Nanti ada gambar kursus aku tempek kat sini ok. Daa


Saya Rakan Kaunseling Anda,