Pages

5.30.2010

Penghinaan lagi!

Sumber UM 22 Mei. A bit late to publish this but better late than never.

Penduduk Pakistan kecam Facebook


Rakyat Pakistan membakar bendera Amerika Syarikat dan Norway semasa mengadakan tunjuk perasaan di Lahore bagi membantah lukisan gambar Nabi Muhammad di dalam Facebook, semalam. - REUTERS


LAHORE 21 Mei - Beribu-ribu rakyat Pakistan dijangka membanjiri jalan-jalan raya hari ini bagi meluahkan kemarahan terhadap Facebook dan Barat berhubung penyebaran karikatur Nabi Muhammad, yang dianggap mencabul Islam.

Ia berikutan tindakan seorang pengguna Facebook yang menganjurkan satu pertandingan 'Hari Melukis Gambar Nabi Muhammad' yang kononnya bertujuan 'menggalakkan kebebasan bersuara', yang diilhamkan oleh seorang kartunis Amerika Syarikat (AS).

Bagaimanapun tindakan itu menimbulkan kemarahan hebat di negara Islam ini yang dihuni 170 juta penduduk.
Islam melarang sebarang lukisan yang menggambarkan Nabi Muhammad dan menganggapnya sebagai kufur.
Perselisihan terbaru itu turut membangkitkan perbandingan dengan bantahan di seluruh dunia Islam berhubung penerbitan kartun yang menyindir Nabi Muhammad dalam akhbar-akhbar Eropah pada 2006.

Lembaga Telekomunikasi Pakistan (PTA) mengharamkan akses ke Facebook, YouTube dan lebih 450 pautan ke laman web yang mengandungi kandungan 'menghina serta mencabul' Islam.
Beribu-ribu pelajar dan aktivis Islam dilapor telah membanjiri jalan-jalan raya di beberapa bandar Pakistan dan parti agama juga turut menganjurkan bantahan besar-besaran yang dijadual selepas solat Jumaat hari ini.
Perhimpunan dijangka diadakan di bandar Lahore, Karachi, Peshawar dan Rawalpindi.

Halaman Facebook yang dimaksudkan hari ini telah menarik 105,000 peminat dengan lima muka surat mengandungi lakaran kasar serta karikatur Nabi Muhammad.

Halaman-halaman yang diwujudkan bagi mengutuk pertandingan itu dan menyeru pemboikotan pertandingan semalam itu menarik lebih ramai peminat.

Facebook menyuarakan kekecewaan berhubung tindakan kerajaan Pakistan menyekat laman webnya dan pihaknya sedang menimbang untuk tidak membenarkan akses ke halaman terlibat sahaja. - AFP



OppsieDoppsie:  Our role as a Muslim? Boycott!!





5.24.2010

Hari ini dan semalam

Bila baca tajuk macam lagu Sixth Sense tu kan? Tapi bukan nak cerita pasal lagu tu pun. Sebab takde la minat pun lagu tu. Just going to tell what happened yesterday and today.

Hari ni Ahad, as usual pergi kerja bla bla bla.. Memang bila sebut kerja semua orang tahu rutin kerja yang bosan tu so there's nothing much to be told. But what happened yesterday is the main story here. It all begins like this...

Pagi tu aku terdengar suara mak kejutkan aku. Mulanya sayup-sayup je pastu makin jelas. Aku bukak mata nampak mak kabur-kabur je. Bukan sebab still mamai ngantuk-ngantuk tapi sebab celik mata belum pakai spek maka nampak semua kabur dek kerana mata ni memang rabun habis. Maka walaupun dah lama terjaga tapi selagi tak pakai spek maka memang semua pun akan kabur. Bukan camera effect macam dalam cerita tv tu ye tapi ni fakta. 

Ok. Dalam kabur tu telinga aku still dapat menangkap sepatah demi sepatah apa yang mak cakap. "Bangun Ni, Abg Dan dah takde". Aku terus bingkas terduduk sambil mengucapkan Innalillah wa inalillahirajiun.. Aku tanya bila? Mak cakap Kak Nik Ton baru je call bagitau. Pandangan terus flashback pemandangan ketika kematian arwah Abg Man bulan Januari lepas. Abg Dan memeluk anak arwah, Yana sambil menenangkan anak buahnya itu. Dan kali ni, dia pulak yang pergi. Baru je 4 bulan arwah Abg Man pergi. Kali ni Abg Dan pulak yang pergi. Mak cakap takde sakit apa-apa. Tiba-tiba ajal datang menjemput. Siapa sangka?

Aku tidur balik. Busuk kan? :)>- Siyes memang ngantuk giler pagi tu sebab malam tu aku tidur kul 2 a.m. (:| Nonton. Maklum la. Weekend. Pastu aku terjaga balik baru la tengok jam. Kul 6.15 a.m. Kul berapa la agaknya masa mak kejut tadi. Maka sempat la tanya mak lagi pasal arwah. Mak cakap jenazah akan dibawa balik dari rumahnya di Temerloh ke KB. So approximately petang jugak baru jenazah sampai KB. So kami takde la rushing sangat. 

Lepas solat subuh, pack our stuffs. Tak sure bila akan balik rumah. Maybe akan spend the night there. So, pack extra. Abah pergi kedai kejap sebab dah janji dengan customer. So kami tunggu abah balik baru gerak. Shuk sampai dari kampung kul 9.Dah siap, tunggu abah tak balik-balik lagi. Siap tertidur lagi. Ngantuk giler babeng.(:| (:| Pasti akan tidur dalam keta nanti. I-)

Abah sampai rumah dah kul 10. So pack barang-barang masuk keta and terus gerak. Pergi 2 keta. Aku, Angah, Ayi, Sasa & Mursyid naik keta Shuk. Mak, Abah, Irah, Along, Abg Lim & Aisyah keta lagi satu. Seperti yang aku cakap tadi, naik keta memang tidur. Dah sampai Pasir Puteh baru bangun. Hohohoho.. :p

Abah berhenti lunch kat Jerteh. Tak info kitorang pulak tu. Kitorang dah lepas jauh baru Abah call cakap dorang stop makan kat Jerteh. Time tu dah kul 12. Perut dah lapar dah. Cari kedai makan banyak yang tutup. Yang bukak nampak scary je sebab takde orang. So cari punya cari, last-last dah sampai rumah Pak Ngah Li. So kami stop kat kedai makan just before rumah Pak Ngah Li. Makan-makan dulu. Lepas makan baru la pergi ke destinasi tujuan. Time sampai rumah Pak Ngah Li dah kul 2.30 ptg.

Sampai sana ramai sedar-mara yang dah ada. Pak Su, Ayah Mat dah ada. Jumpa Pak Ngah Li dan Mak Ngah. Nampak tenang tapi hati mereka siapa yang tahu. Ni anak kedua mereka yang pergi dalam tempoh 4 bulan. Takde siapa yang jangka.

Jenazah dijangka tiba antara kul 3 - 5 ptg. Tapi agak cepat jugak sebab jenazah tiba kul 4 lebih. Betul-betul sebelum  Asar. Jenazah dah siap dimandikan dan dikafan. Diletak di ruang tamu untuk beri peluang semua memberi penghormatan terakhir. Ahli keluarga mengambil peluang untuk mengucup jenazah untuk kali terakhir. Kebetulan Pak Ngah Li dah ke surau untuk solat Asar sebelum jenazah tiba. Maka tunggu sekejap kepulangan Pak Ngah Li.

Arwah pergi pada usia 44 tahun. Meninggalkan seorang balu dan 4 anak. Hati sedih melihat anak-anak arwah. Dan sekali lagi menangis ketika Pak Ngah Li mengucup jenazah. Sekali lagi Pak Ngah Li mengucup jenazah anaknya dan mengebumikan anaknya dalam tempoh yang singkat. Hati bapa mana yang tak terusik. Mungkin ini ujian untuk beliau. Melihat anak-anaknya pergi sebelumnya.

Jenazah terus dibawa ke tanah perkuburan yang sama dengan arwah Abg Man. Kali ni, urusan pengebumian lebih cepat dari sebelum ni. Mungkin sebab dah sedia maklum sejak awal pagi. Arwah dalam keadaan yang sihat sebelum meninggal. Isterinya, Kak Da memberitahu tiba-tiba arwah sesak nafas pagi sebelum subuh. Mungkin masalah jantung sebab arwah seorang perokok. Kak Da pernah bagitau mak yang dia bimbang pasal arwah tak berhenti merokok masa kematian Abg Man aritu. Tak sangka kerisauan dia tu jadi kenyataan.

Malam tu belum diadakan majlis tahlil. Maka kami semua berangkat pulang. Sebab plan asalnya mak, abah dan ahli keta mereka akan stay untuk tahlil. Kami semua ikut Shuk balik. Tapi sebab takde tahlil, semua pulang. Kami sampai ke rumah ngam-ngam kul 12.30 a.m. Ingatkan nak tidur terus tapi gosok baju dulu la. Senang nak gi kerja esok.

Dan pagi ni, pergi kerja seperti biasa. Mata mengantuk tapi hadap je la.

Dan kepada kawan-kawan yang membaca, harap sudi sedekahkan al-Fatihah buat arwah sepupu saya, Wan Azidan Wan Ali yang pulang ke rahmatullah pada jam 5 pagi, 23 Mei 2010. Genap 4 bulan 3 hari selepas kematian adiknya, Wan Azman Wan Ali pada 19 Januari 2010. 




OppsieDoppsie: Entry 19 Januari 2010 di sini.



Yours,

5.15.2010

Lalalala...

Ok. Entry hari ni takde apa-ape in particular pun. Sekadar nak show off dengan emoticons yang aku discover ni.(Orang lain dah lama ada emoticons kat blog tapi aku punya baru terhegeh-hegeh nak ada. Giler outdated!!)

Well, instead of typing this T.T sekarang aku just letak this /omg
Hehe.. Poyo kan.
Now. Let's move on. 
Instead of doing this =) aku dah boleh ganti dengan ni sekarang /wahaha
Dan bila dah giler gumbira tahap mata XX dah boleh jadi camni /XD
Dan bagi mereka yang loser, usah diucap lagi. Use this instead L-)
Macam lagi la. Kalau nak jugak tips ni, search saja emoticons on blogger. Macam-macam jenis yang anda akan jumpa. Aku kedekut ilmu. Kalau nak jugak cari sendiri. JANGAN MALAS!! HEP HEP! [-X
Ok la. /bye
OppsieDoppsie: Emoticons menggambarkan dengan lebih tepat situasi yang nak aku terangkan. Bagi senang orang paham. Ok?

5.13.2010

....

Malas dan malas dan malas lagi.

Bila nak rajin?
- Entah la

Bila nak siap keje?
- Bila ada mood.

Bila nak ada mood?
- Tengok la

Abis tu nak buat apa sekarang?
- Statik. Tak buat apa-apa. Boleh tak?

Kalau gitu ambik cuti la!
- Tak mau. Rugi cuti.

Abis tu nak buat apa kat opis?
- Cari mood siapkan kerja.

Bila nak ada mood??
- Ulang balik dari soklan sama.

And the cycle continues.. Begini la bila dah takde mood. Rasa nak melepek je kat mana-mana dan bertenang. Aku je ke begini? Rasa macam nak sawan je. Tapi tadi sempat baca entry Fathiyah pasal t**k. Lawak! Haha!!


....

5.09.2010

The Stranger Inside Me

**The title is inspired from the book The Stranger Beside Me by Ann Rule about the serial killer Ted Bundy. Never read the book but did watch the TV movie on Hallmark.

Ok. Bila baca the double asterisks note explaining on why I pick the title, mesti korang ingat aku ni pun serial killer. Bukan la weh. Aku bukan serial killer la. Tapi just that the title reminds me of what I'm about to tell today. 

Kalau ada sesiapa yang pernah baca or tengok the TV movie with the same title, maybe korang paham maksud aku ni. Cuma dalam kes Ann Rule, the stranger was beside her. In my case, the stranger is within me. It's not my alter ego as Beyonce's Sasha Fierce, cuma some little thing that people didn't notice about me.

Human personalities are like icebergs. What you see on the surface doesn't show what lies beneath. Pengarah kami suka ingatkan kami pasal ni. Moralnya, jangan terlalu percayakan orang kerana kita tak tahu apa yang tersirat dalam hati manusia. Apa yang kita nampak di luaran setiap hari only reflects 5 - 10% of who they really are. 

Iceberg = Human Personality

So only people around us 24/7 je yang betul-betul kenal siapa kita. Paling pasti is famili. Kawan-kawan rapat. Room mates. Housemates. So, kalau nak kenal siapa wanyusnira sebenarnya, tanya la orang-orang di atas. Hohoho.. 

We tend to have split personalities. Tapi tak sekronik Gollum/Smeagol dalam LOTR tu kan. Cuma biasanya kita berbeza bila di rumah dan di tempat kerja, bersama kawan dan awek/boipren dan yang sewaktu dengannya. Some people are hypocrites yang suka berpura-pura but I prefer being me. Kalau yang kenal mesti tahu wanyusnira/kermit/yus ni selalunya cakap dengan volume yang tinggi, selalu gelak besar tak sempat nak cover, sometimes can be very blunt where I'm being too honest and it hurts other people and so on and so forth. Ok. These are the 5 - 10% of me that surfaced when I'm around people. The deep, dark secret life of mine are yet to be told.


Orang jarang nampak aku marah. Aku komplen here and there, mengomel, mengeluarkan rasa tidak puas hati, gossips, etc etc. Selalunya kalau aku marah someone, aku akan bebel-bebel kat belakang. Tapi if it goes too far, I spit it out loud pada mereka yang bertanggungjawab. Papa J dah pernah kena sembur ngan aku. Tapi selalunya I prefer to rebel. Sebab gaduh mulut ni bingit dan menyakitkan hati. So aku lagi suka taking action. Bit by bit. 


Dulu masa ROTU, in 4th year batch kami still ada another batch of senior YOs (Young Officer).  So mereka ni memang our arch enemy. And usually, the guys doesn't have much problem with us than the girls. Masa tu annual camp. Skot aku yang ladies ada aku, Fida & Kak Kila je. Our seniors ada 2 orang ladies yang semenjak azali menyampah ngan kami. Their names will not be disclosed here. We name them A and B. Masa tu aku jadi seketeri kehormat. Orang kedua lepas YDP. YDP tu senior kami yang merupakan boipren pada B. A bit complicated but I done my work. 


So, towards the end of the camp tu ada jamuan berbuka puasa. Kebetulan bulan puasa. Majlis kat Tasik UTM. Kebetulan pulak aku ngan Fida takde transport. One of the b****y senior tu, A mintak kitorang pergi awal. Kami pun sengal jugak pergi lewat. Hahaha.. tu pun tumpang Pn Norafiza. Kami sampai dah time buka. Sampai je, si A tu terus sound kitorang. Langsung terbantut niat nak berbuka. Of course la ramai yang sedar insiden kami kena sound tu. Skot-skot kami suruh abaikan je and ajak kami makan. Makan la sikit. Si A tu pun sempat suruh kitorang tunggu lepas majlis buat clean up. Aku ngan Fida time tu dah pikir-pikir, dorang ni mesti nak buli kitorang ni. So kitorang plan nak blah je. Terus blah. Jalan kaki je. Balik bilik, call teksi pergi City Square JB tengok wayang. Otw tu dah sms YDP cakap sory, kitorang tak pergi roll call malam tu. Then inform skot kitorang kami g CS tengok wayang. Cover for us. Sori kalau menyusahkan dorang nanti. Of course, the spirit of brotherhood yang tinggi, dorang sokong je. Cakap jangan join roll call malam tu sebab sure dorang bagi 'ubat' kat kitorang. 


As we expected, memang dorang cari aku ngan Fida. Skot kitorang memang kena denda malam tu. Ada yang sms suruh kitorang off hp so dorang tak leh call. Ada yang suruh jangan keluar bilik, etc etc. Aku still ingat masa tu kitorang tengok cite A Shark's Tale. Hambar je aku rasa. Tengok cerita tapi hati entah kemana. Kesian kat kawan-kawan. 


Kitorang balik dah midnight. Sampai bilik, pintu kitorang dah ternganga. Barang-barang Fida dah sepah-sepah sebab dia ada menjawab masa A sound kitorang. So aku bagitau la best cadet kitorang, Talahah (memang kaki repot betul aku ni). Dia siap bengang pastu suruh kitorang jangan balik bilik. Tumpang tidur kat bilik sape-sape. Maka kami menumpang kasih kat bilik Pn Norafiza. Dia ada cerita sikit-sikit pasal roll call tu. Teruk jugak dorang kena. Tidur pun tak lena. Huhu..


The next morning, pulang ke bilik. Bersiap-siap. Ada post mortem. Biasa post mortem ni time untuk hentam-menghentam dan meluahkan rasa tak puas hati. Kecut perut jugak dowh. Kompom la insiden roll call semalam masih segar dan hangat untuk di-postmortem-kan. Tapi harus la kontrol macho sebab aku rasa tu bukan salah aku. sape suruh mulut cabul sangat nak sound-sound kitorang. Macam la dorang tu bagus sangat. 


Sesi post mortem. Semua orang diberi peluang untuk bercakap. Si A dan boiprennya tak nampak batang hidung. Proceed jugak walaupun target untuk dihentam adalah mereka. Sampai turn aku, aku ngaku yang kami gi tengok wayang. Pastu tiba-tiba sebak pulak terus menangis. Aku insan teraniaya!! T.T Dan siapa sangka, ramai giler back up kitorang. Semua cakap memang patut pun kitorang lari semalam. Skot aku mesti la back up aku. Tapi ada gak yang back stabbing a.k.a ass kisser yang salahkan kitorang. Yang penting, YDP sendiri cakap sepatutnya si A tak boleh treat kitorang macam tu. Walaupun A tu batch dia, YDP tak leh nak kenakan aku sebab time kerja aku buat betul-betul. See?? VICTORY IS OURS!!!

Kami setelah tauliah. kalau mata tak rabun cari la aku. Ni baru a part of us.



Sampai sudah aku tak tegur ngan si A. Walaupun salam tapi aku tak maafkan dia. Sebab dia perut sotong! Hati busuk!! Menyampaaaaaaahhhhhh!!!!!!!!!!! But insiden ni menguatkan lagi frenship kitorang. I mean with my squads la. Bukan ngan si A atau B. Terharu giler bila dorang cover kitorang macam tu sekali. Sobsob.. terima kasih skot!


Ok. That is a story of my rebellious side. Sebenarnya aku juga seorang yang grumpy. And very moody. Tak ramai yang tahu. Yang tersenarai dalam perenggan awal-awal tu je tahu. Termasuk Irman. Esp time PMS. Time ni la title entry ini perlu di tukar kepada THE MONSTER INSIDE ME. Baru sesuai. Kadang-kadang bila aku moody, aku tak bercakap dengan semua orang dalam rumah. Mak ngan abah ada exception. Tapi kadang-kadang mak pun kena tempias emosi aku. AMPUN MAK!! Abah tak berani la nak emo-emo. Nanti aku pulak yang sentap. T.T


Angah cakap mood aku mudah berubah. Tengah elok-elok gelak tiba-tiba senyap. Ye kot. Dan yang selalu jadi punching bag aku bila aku marah tak lain tak bukan, Irman. Ni la mangsanya. Kesian betul. Kadang-kadang benda kecik jadi besar. Selalu sangat la tu. Mintak maaf la pada semua yang terlibat (Ni mintak maaf secar terbuka ni).


Ok la. Dah panjang sangat ni. Ada banyak lagi yang belum cerita. Mungkin di episod lain pulak. Atau aku sendiri pun tak perasan part tu. Kadang-kadang orang lagi nampak perangai kita berbanding diri kita sendiri. 


Till then. Adios muchachos!








OppsieDoppsie: Rindu zaman kadet. T.T

5.06.2010

Malam Minggu

Yes! Weekend at last!! Yabedabeduuu!!!

Ok, over exaggerate pulak. Padahal weekend setakat terperap kat rumah je. Tak kisah la. Janji tak pergi kerja. Dan boleh duk rumah layan tv/dvd/tido/makan/baring-baring/gosip/apa saja. 

Hmm.. actually boring sebab tak dapat nak insert gambars dalam entry. Ok, sebenarnya nak buat cerita sedih sejak hp hilang last Dec still pakai SE k500i yang beli masa 4th year kat UTM. My first SE. Betapa tahannya hp ni dah 5 tahun still boleh pakai. Tak kisah sangat pun sebab at least still boleh call and sms. Dulu pakai hp 3g sekalipun, jarang-jarang je ber 3g sebab Ciki ngan Ayie je yang ada hp 3g. 

Ok. Kesimpulan dari perenggan di atas ialah, sesiapa yang bermurah hati nak kasi hp yang ada camera 3MP or 2MP boleh la bagi kat aku. Jasamu dikenang. Ngeh ngeh ngeh.. Boleh la aku tempek gambar banyak-banyak kat dalam post aku. Bukan kedekut nak beli sendiri tapi masih ada komitmen lain yang lebih penting. Kawen ke, kenduri kawen ke, etc etc.

Last weekend kenduri kawen Nik Sue. Teramat la grand. Sangat kagum dan berkira-kira ngan Adda berapa la agaknya terbang RM-RM dari poket beliau. Hehehe.. Sempat jumpa Sue sekejap je sebab kami dah lama giler melepek kat table tu. Kesian kat orang lain yang nak makan. Seronok sebab dapat jumpa alumni RPM yang lain esp Adda ngan Hazrin (FYI: Adda belum join alumni). Bila jumpa Hazrin a.k.a Captain H ni memang ada je benda nak gelak. Hihi.. Mereka ni la yang mengurangkan stress di opis. E pun dah berubah, Pakai spek gitu, Agaknya kerja kuat sangat masa kat Kano, langsung rabun, Jangan pakai spek tebal cam aku dah la. Jenuh nak jawab bila orang tanya power berapa. Huh. Dan sempat jumpa En Fendi ngan family dia. Tapi tak sempat nak borak. Semalam dia tegur aku kat skype je. Aritu taknak borak. Hoh.. Dan kami nampak En Jamal dari kejauhan je. Hehe.. Papa J. 

Apa lagi ye? Dah lama tak melalut kat blog sebenarnya. Bz tahap otromen yang pergi membanteras resaksa di Jepun gitu. Bila dah kat opis bz, balik rumah kul 9 mata dah kecik. Kesian aku.

Lapar la pulak. Harus pergi merantau ke dapur jap. Mengisi perut. Makan biskut ke? Bosannya. Biskut 2kg aritu tak habis lagi. Hmmmm..




OppsieDoppsie: Nak upload gambar kenduri Sue tapi slow giler internet. Malas la.