Pages

8.18.2010

Senaman Hilangkan Mengantukkk!!

Ok. Bulan-bulan puasa gini pasti ramai yang takde mood, malas, mengantuk (sebab bangun bersahur etc etc), suram, muram, kelam, gelap (tido la maknanya tu!) dan yang sewaktu dengannya.

Maka. Hari ni saya nak kongsi kaedah senaman ringkas dan pasti berkesan yang boleh kita semua praktikkan tak kira kat opis ke, kelas ke, dalam kereta ke, dalam tren ke, bas dan mana saje anda berada. Bagi cikgu cikgi yang nak take 5 dalam kelas sebab student atau diri sendiri yang mengantuk, boleh la ajak 1 kelas buat senaman ni. Pasti segar bijik mata 1 kelas bahkan sesape yang kebetulan lalu lalang tepi kelas time tu pun akan turut hilang mengantuk. Hihi.

Baiklah. Tanpa berlengah lagi. Saya wakilkan Bunni Wunni untuk memberi demo senaman yang dimaksudkan sebentar tadi ye. Jangan malu-malu mencuba. Kalau rasa segan nak senam sorang-sorang, boleh ajak kawan-kawan join. Ala-ala senamrobik gitu. Hiks!

Q music please! (ala-ala audition So You Think You Can Dance ~ Sila sebut gaya Cat Deeley please!)

 
ni ala taichi sikit la...
sebagai intro dan warming up..
 

 
tiru la macam ni...
untuk melegakan bahu dan leher..
 

 
wa..wa.. aaa
 

 
gerak kekanan kemudian ke kiri..
 

 
gerak ke kiri kemudian ke kanan
 

 
ikut je ler... jangan terpusing kepala udah la..
 

 
tepuk kuat kuat kat dahi..
ni untuk hilang mengantuk..
 

 
dah tu buat gerakan tangan dan badan...
buat macam happy aje..
 

 
kemudian goyang2 kaki dan badan sikit...
buat macam takde masalah...
 

 
buat secara aggresive  pula...
jangan peduli apa orang lain kata..
 

 
hilangkan semua stress...
 

 
pusingkan kepala...
 

 
tengok muka kat cermin
sambil goyang2.. lawa tak...sape kulit gelap jgn terase pulak
 

 
akhir sekali
buat joget kucing...
kalau tak hilang juga
ambil bantal kecik gi tidur bawah meja
 
 
 


Amacam? Ada rasa mengantuk lagi tak?:p

OppsieDoopsie: Trimas pada kakak saya, Chiki sebab forward email senaman ni kat saya. Heheh


SegarBertenaga!

4 comments:

Bazilah Hashim said...

cam best je senaman nih tapi gambar macam tak keluar pun..

wanyusnira said...

yela baz.. ms post aritu kuar jek gmbr.. kalo berminat nnt akak emel.. mmg comel gler!

LaiLiE iZaNi said...

a'a kak...gmbr xkuar pon...nk gak tgk...hehehe

wanyusnira said...

ok lailie.. nnt update blk.. hehe