Pages

9.08.2010

aKu.CHapTer.KaMu Contest

Salam!

Hari ni nak cuba nasib lagi join contest. Mana tau murah rejeki di bulan Syawal ni. Hehe.. Mari kita mula!

Contest ni saya dapat tau dari owner blog tu sendiri yang drop message kat ShoutMix saya. Bijak bijak.

Thanx Akmar & Lailie!
So, saya nak cadangkan kat Akmar & Lailie fastfood buatan Malaysia. Haa.. patriotik giler kan? Kan masih mood Merdeka ni. Badan kerajaan wajib kibarkan bendera sampai Hari Malaysia tau! So, saya nak promote fastfood buatan Malaysia ni untuk korang dan jugak kawan-kawan yang lain. Boleh gitu?

Namanya Mat Salai. Nama macam sempoi je kan? Tapi jangan pandang pada nama semata sebab Mat Salai ni syarikat 100% bumiputera yang sebenarnya diwujudkan untuk bagi peluang belia menganggur berniaga dengan modal yang minima serta latihan yang mencukupi. Dan menu yang disediakan pun menarik serta murah.

Menu utama Mat Salai.. Nyam nyam
Macam mana saya boleh kenal ngan produk Mat Salai ni? Begini kisahnya...

Pada suatu petang Ramadhan di bazar ramadhan, saya, Irah, Sasa, Angah & Aisyah (pergi bazar ramadhan bawak kaum kerabat satu kapal!) dalam misi mencari ice blended drinks. Ada satu gerai yang best tutup pulak hari tu. So ternampak ada satu lagi gerai yang jual ice blended ni. So kami pun pergi la ke gerai tu dan order ice blended mengikut citarasa masing-masing.

Sambil menunggu ice blended tu siap, saya dan Irah usha-usha burger kat gerai yang sama. Hmm.. nampak menarik tertarik. Pastu berbisik dengan Irah, "Macam sedap je burger tu".  Siap celup daging dalam black pepper sauce gitu. Dah setaraf Prosperity Burger McD nih! Irah pun angguk setuju. Sebab beli 5 cup, maka lama jugak la tunggu abang tu blend ais tu semua. Cis.. ni menyebabkan saya ngan Irah membuat keputusan. "JOM BELI BURGER TU DIK". Heheh.. Kalah pada nafsu makan. Muahaha

Packaging menarik. Makan Tanpa Was-was oke.
So, petang tu berbuka dengan Mat Beef. Wah! Sedap!! Boleh di bawak ke tengah ni. So esoknya pesan kat Abah ngan Sasa nak burger Mat Salai lagi. Ketagih pulak haku..

Obses dengan Mat Salai..
So tiap kali pergi bazar ramadhan tu, mesti cari gerai Mat Salai. Tapi hampa. 2-3 kali pergi gerai tu takde. Oh.. keciwa...

Keciwa sampai tahap main gitar.. (Boleh gitu?)
Sebab keciwa dengan gerai brader Mat Salai yang asyik tak buka (mungkin dorang meniaga kat bazar lain kot), maka kembali makan GCB di McD. Sanggup tengah malam buta pergi walaupun mata dah tak larat nak bukak.

Relevan tak gambar TANGAN saya tengah makan french fries tu untuk cukupkan syarat contest??
Dan semalam, balik dari opis singgah lagi kat bazar ramadhan tersebut. Abah nak beli murtabak. Dengan harapan setinggi semut hitam, saya dan Sasa pergi meninjau gerai Mat Salai. Mana tau kot-kot ada pulak. Dan di kejauhan, ternampak kopiah brader yang meniaga Mat Salai tu. Yabedabeduuu!! Terubat rinduku nak makan burger Mat Salai!!!!

Maka apa lagi, terus order Mat Chicken 5 BIJIK! Giler. Bukan saya sorang melantak Mat Chicken tu ye. Tu order untuk saya, Irah, Sasa, Aisyah & Mak (Mak dah 2hari berturut-turut sahur makan GCB. Urban gitu!). Dan jugak ice blended of course.

Dan pagi tadi, selamat bersahur dengan Mat Chicken. Alhamdulillah.. Hehe.. Tapi tak sempat nak snap gambar tengah makan Mat Chicken sebab makan dengan pantas (Sebenarnya tak sanggup nak upload gambar keadaan diri yang sememeh sewaktu bersahur. Ngeh3..). Maka letak gambar ketika makan yang lain. Boleh kannn?

Makan di Hartz Chicken Buffet @ Sunway Pyramid lepas penat bermain air di Sunway Lagoon.
So nanti terserempak gerai Mat Salai di mana-mana tak kira la kat pasar malam ke, pesta konvo ke, uptown ke, taman-taman perumahan, etc, jangan ragu-ragu nak cuba. MAKAN TANPA WAS-WAS. Gerai Mat Salai boleh didapati hampir di seluruh negara seperti di Terengganu, Pulau Pinang, Johor, Melaka, Kelantan, Kedah dan Selangor.

Macam ni la rupa gerai Mat Salai.. (Sumber: Website MatSalai)
Di website Mat Salai ada macam-macam maklumat pasal produk Mat Salai dan peluang perniagaan. Dan jangan terkejut, ada syarikat bukan bumiputera yang meniru logo dan produk Mat Salai. Maka awas ya! Sebab produk Mat Salai telah diperakui HALAL oleh JAKIM. Boleh check sijil halal di website serta sijil-sijil lain.

Dan mungkin produk Mat Salai boleh dijadikan fastfood alternatif dalam usaha umat Islam memboikot produk-produk Yahudi. Dan pastinya, kempen kerajaan kita sendiri, BELILAH BARANGAN BUATAN MALAYSIA!

Oh ye. Saya dah pun jadi follower blog aKu.CHapTer.KaMu. Sebagai syarat contest ni. Hehe..

Bukti pembelian. Eh bukan. Bukti dah jadi Follower :p
Dan akhir sekali, saya nak tag:
Info lanjut tentang produk Mat Salai dan peluang perniagaan, boleh check website mereka.


Hadiah yang dipertaruhkan (Sekadar gambar hiasan kata tuan contest)

OppsieDoppsie: Dah macam jurucakap Mat Salai dah promote baik punyer.. Haha



Saya mau menang!

7 comments:

akMAR+LaiLiE said...

huh! sgt2 kreatif...hehehe..xpena la tau wujud kdai mat salai nih...bgs3x..nt ktorg leh cb...harga ok kan???hehehe..nyway keep on update kt our blog ye...nyway selamat ari raya...maaf zahir & batin...=)

wanyusnira said...

hehe.. mekasih2..

sama la.. ni tau sebab ada gerai kat bazar ramadan.. harga memang murah.. so kalo ujung bulan rs nak mkn fastfood boleh la terjah gerai mat salai ni..

selamat hari raya jugak! maap zahir batin :)

nadiah said...

noni, i blom buat lagi. dah ade kot tempat makan yg best, tapi nt la update psl tuu. hehe.

bila tarikh tutup tu ek?

wanyusnira said...

na, tarikh tutup 11 sept. sempat lagi nih.. hehe..

eda eliana said...

sya penah mkan mat salai... SODAPPPPP...

wanyusnira said...

eda eliana, mmg sodappp.. berbaloi-baloi.. :)

Zul PSG said...

sedap ke? kat mana ye rasa ada bnd ni lg. dah lama dok mencari ni, hehe :P