Pages

6.06.2011

Mundane Monday

Salam!

Post pertama dari KL. Hehe

Selamat melapor diri pada 1 Jun 2011 dan selamat berpindah ke rumah sewa di Bandar Sunway pada 4 Jun 2011. 


Tempat Kerja Baru

CKK. Unit PENGURUSAN KORPORAT (again!). Actually, sangat kecewa to be placed in management office again. Berharap untuk buat kerja-kerja teknikal sebelum habis kontrak. Dan bila cakap kat Pengarah, she said "Kalau semua pergi projek, siapa nak buat-buat kerja ni (management)?" Aku just angguk je bila dengar statement tu. And on the day I was here, nama aku dah ada kat board pergerakan staff and organisation chart. Imagine that! Sekarang aku kat Seksyen Kualiti & Latihan. Baik aku stay kat Korporat Terengganu je kan? T_T

(Planning to get another job soon. My heart is not here to do the job)


Rumah Sewa

Selepas berpenat-lelah, bertungkus lumus mengangkut perabot dengan Irman, happily settled in. Still ada banyak benda yang tak lengkap. But then, that's the place we call home for now. Baju belum susun masuk almari lagi. This weekend balik Terengganu ambik barang-barang aku and balik KB. Yet will be another exhausting weekend.


*******


Hari ni ada J41 baru masuk. Lantikan tetap. Batch dorang semua sekali 77 orang. Ni semua dari senarai simpanan interview lepas. Dia cakap maybe akan ada pengambilan dalam 50+ lagi dari senarai simpanan. InsyaAllah ada la rezeki kawan-kawan yang dapat masuk list simpanan hari tu. Doa-doa je la. 

As for me, hearing people getting a permanent job made me snapped. Bukan snap macam mana tapi it lowers me. Rasa macam ada something drag me down from inside. Aku hari tu interview pun tak dapat. Dengar orang dapat masuk tetap seronok je. And now I'm struggling to get another job. Kontrak for sure sampai hujung tahun ni je. Aku pun macam dah hilang minat nak buat kerja-kerja engineering. Bila tengok requirements for job vacancies rasa macam tak layak je nak apply. Yela. I have been doing management stuff for 2 years and insyaAllah, sampai hujung tahun ni. Which means, 2 years plus doing management works. Technical skills dah hilang. Serious shit. 

Kalau bukak JobStreet, semua requirement masing-masing nak ada experience jaga projek la, buat design la, design softwares la, etc. Mana ada requirement untuk engineer post macam ni: Menjadi urusetia jawatankuasa bla bla bla, menjadi urusetia mesyuarat, menjawab aduan dan sewaktu dengannya. All these made me ask myself whether I fulfill the market's requirements? Kalau ikutkan hati, nak je aku quit sekarang. Tapi mana mampu Irman sorang yang kerja. Nak tak nak kena jugak teruskan. Walaupun hati sebu sebam tak gembira, I'll just go with the flow. Semoga Allah ada perancangan yang lebih baik untuk aku. InsyaAllah.




Heartbreaks,
{wanyusnira}

5.23.2011

Happy As A Pig In Mud

Salam!
 
Sebenarnya dalam dilemma nak guna tajuk tu sebab babi tu najis berat bagi umat Islam. Tapi aku sekadar nak gunakan idiom yang aku jumpa dalam buku Idioms kakak aku tu je. Mesti korang tanya, takde cara lain ke nak bagitau kau extremely happy???? Perlu ke sebut najis mughallazah itew??? 
 
Bagi yang tak tahu, maksud idiom tu ialah happy and content. So, that is the issue for today.
 
 
Babi jelmaan? Source
 
 
Kenapa sangat gembira seperti babi dalam lumpur? Sebab pencarian rumah sewa dah berakhir. Horay!!
 
Setelah beberapa bulan mencari, akhirnya jumpa one nice cute little flat kat Bandar Sunway.  Deposit dah bayar, kunci dah ambik semalam. Literally, bukan aku yang ambik kunci. Irman yang pergi tengok rumah tu dengan ayah, jumpa tuan rumah dan ambik kunci. Aku just tengok gambar rumah tu dalam iklan kat Mudah je. Dan aku sekadar membayangkan keadaan rumah tu dari gambar and description yang Irman bagitau.
 
Seriously, memang giler excited sebab ye la kan. Living together as husband and wife after 4 months menjalani perkahwinan jarak jauh ni. Then, rumah tu dekat je dengan stesen komuter. So, in case Irman balik lambat ke, outstation ke, aku boleh naik komuter direct ke MidValley (Even though the thought of waiting for the trains dreads me, tapi it's an option). Dan yang paling excited, rumah sewa kitorang ni dekat giler dengan Sunway Pyramid!!! *Pops confetti* Irman cakap jalan kaki pun boleh. Ewah, nampak sangat malas nak pusing-pusing cari lampu hijau kat parking lot Sunway Pyramid. Tapi nak tengok wayang boleh la kot gi jalan kaki. Kalau nak beli barang, tak koser aku nak usung barang-barang berjalan balik rumah (Irman Haizal, please take note!)
 
FYI, rumah tu cat kaler pink. Kat ruang tamu sampai dalam bilik. Dah tema Hello Kitty dah. Memang girly habis. Aku takde la kisah sangat. Tapi kesian kat Irman la. Terpaksa hidup dalam warna merah jambu itu. Semoga Irman tak jadi jambu selepas ini. Kesian laki haku.
 
So, sekarang sangat excited nak berpindah masuk ke rumah Hello Kitty dan menghias rumah. Macam-macam plan dah nak beli barang untuk hias rumah. Nasib baik rumah kecik je. Kalau rumah besar, jenuh aku nak penuhkan rumah. Habis duit haku.

 
 
Agak-agak Irman marah tak kalau aku tempek telinga+reben Hello Kitty macam ni kat dinding rumah tu?
 
 
OppsieDoppsie: Kisah melawat anak Farah & BBQ ditunda ke episod akan datang. Harap maklum.
 
 
 
Oinks!
{wanyusnira}
 
 
 

5.16.2011

Rasmi

Salam!

Pagi tadi, secara rasminya aku dah terima surat dari CPK pasal transfer ke CKK. Maka, dengan pantas dan tuntas menyiapkan NOTA SERAH TUGAS. Teehee

Bunyi macam excited giler nak blah kan? Padahal terpalit sedikit sedih meninggalkan keluarga dan bumi Terengganu terchenta. Tempat jatuh lagi dikenang, inikan pulak tempat membesar. Kampung halaman. Walaupun orang cakap Terengganu ni tak membangun pesat dan tak urban, aku tetap gembira duk Terengganu. Bersyukur pun ye sebab pembangunan pesat banyak bagi kesan buruk dari kesan baik. Tapi apa-apa pun ada pros and cons kan. Terpulang pada individu. Dulu aku duk sebatang kara kat Johor 5 tahun takde pulak aku terpengaruh jadi Johorean pulak kan. Tapi pemikiran berkembang la. Hehe

Panjang pulak melalut.

Apapun, banyak aktiviti hari ni. Plan petang ni nak melawat anak saudara baru, Abyad Syafi. Eceh. Bila pulak kakak aku beranak lagi sorang ni?? Ni anak BFF aku, *Farah Waheda. Aku ngan Engku nak pergi melawat Farah dan anaknya petang ni. Baby dah nak masuk 2 bulan dah rasanya, baru terhegeh-hegeh nak gi jenguk. Sorry Farah!! 

Malam ni nak buat barbeku (dan-dan kau eja BM..) sempena Hari Wesak. Ok tipu. BBQ ni macam-macam event combine sekali. All inclusive gitu. Birthday tertunggak anak-anak bulan Februari (Ayi - 2Feb, Irah - 24Feb), Hari Ibu (kata haram. Tapi kitorang sekadar buat alasan untuk BBQ. Hoho), Hari Guru (Khas untuk Teacher Yusnita) dan family gathering. FYI, sang suami terchenta ada di sini sempena cuti Hari Wesak esok (bajet-bajet sambut Wesak cuti lebih-lebih, tapi terima kasih!). Maka dapat la berkumpul sama-sama dan makan-makan menggemukkan diri.

Sebenarnya ni dua plan semalam tapi postpone atas sebab-sebab tertentu. Maka ditunda ke hari ini dan sama-samalah kita berdoa agar segala program berjalan lancar (Semoga tidak hujan agar boleh BBQ di bawah langit dan bintang serta bulan penuh.), selamat segalanya dan dapat bertemu my two BFFs and BFF junior petang ni. Hadiah dah ready, bahan-bahan rempah ratus BBQ dah beli semalam.


Robert Rainford akan didatangkan khas ke laman rumah kami malam ni untuk BBQ Partayyy All Inclusive ini. Ok. Tipu.




* Kisah kawen Farah dalam post Menunggu Sebuah Jawapan.



OppsieDoppsie: Mungkin akan update gambar-gambar di sekitar event hari ini bila berpeluang. (Kisah kawen pun kau tak update lagi kan?)



Ecstatic!
{wanyusnira}


5.11.2011

Servis Bertukar Tangan

Salam!

Selepas 5 bulan hantar permohonan dan bulan lepas hantar permohonan buat kali kedua dan berkali-kali call pegawai berkenaan nak tahu status pertukaran akhirnya semalam aku dapat jugak bercakap dengan pegawai tersebut. Fuhh.. giler panjang ayat pertama. Dah makan satu perenggan dah. 

Baiklah. Mulai bulan 6 ni, servis aku akan bertukar ke Cawangan Kerja Kesihatan, KL. Surat pertukaran tak keluar lagi tapi semalam dah disahkan oleh CPK. Hoh.. bukan senang aku nak dapat bercakap dengan pegawai tu. Asyik takde je. Bos dia ada pulak kalau aku cal. Musykil sungguh.

So, sekarang dah boleh mula buat handing over note. Teringat masa nak berambus dari RPM dulu. Excited giler taip handing over note. Tak sabar-sabar nak hand over the note kat bos-bos. Kekeke.. Habuannya, dapat jam Casio seketul. Dan ex-bos aku itu, MAMN datang masa reception kat rumah Irman. Tergezut kami. Terharu pun ye jugak. Ingat lagi dia kat kami. T_T (He taught us so many things. Seriously)

Dan petang semalam, lepas dapat tahu pasal tukar ni terus call Irman. Mula-mula excited lagi. Pastu jadi down. Entah apesal. Rumah sewa tak dapat-dapat lagi. Tapi nasib baik CKK kat Midvalley. Irman cakap 10 minit je dari opis dia. If aku dapat kat HQ Jalan Sultan Salahuddin, jenuh jugak la. Irman cakap nak lunch sekali pun boleh (Nak menunjukkan dekatnya Midvalley dengan opis dia tu ok).

The bright side is, boleh pergi balik kerja dengan Irman. Kalau petang dia balik lambat, at least aku boleh tunggu kat dalam mall tu. So takdela menakutkan sangat sebab sebelum ni aku duk terpikir if Irman ada meeting pukul 5, takkan aku nak tunggu sorang-sorang kat opis?? (Sila bayangkan diri anda keseorangan di dalam bangunan lama HQ JKR tu di kala petang. Bayangkan pula hari hujan renyai-renyai, cuaca gelap je, dan sunyi sepi je kat opis. Suasana suram dan muram macam dalam cerita Dark Water. Sanggup??!) 


Dark Water (Aku tengok sekali je. Takut nak tengok lagi)


Tapi bila pikir nak ke tempat baru ni, risau jugak. Nak berjumpa orang baru, bos baru, colleague baru, tugas baru. Dah dekat 2 tahun aku kat sini. Dah selesa dan mahir dah dengan tugas sedia ada. So, nak kena start anew tu yang letih tu. Tapi selalu positif. Semoga semuanya akan lebih baik dan urusan dipermudahkan. InsyaAllah.

Dan tak sanggup nak keluar seawal jam 6.30 pagi untuk gi kerja. OMG!! Dulu masa kerja RPM masuk kerja kul 9. So, boleh rilek je. Ni paling lewat pun kena ambik time 8.30 - 5.30. Sama dengan timing Irman. Nak mengadap jem tiap-tiap hari. Dah lama bertenang di Terengganu. Kul 5.30 dah ada kat rumah. Heaven! So, kena la mengadap semua ni balik. Oh tidaakkkK!!!!


Roti Gardenia. Persediaan menghadapi jem. Sapu je jem kat roti. (Kalau la semudah itu)

Kalau dah tak larat nak bedal roti Gardenia pagi petang, kami naik mop je la T_T


Perlindungan dari panas dan hujan tidak disediakan. Harap maklum.


**Credit goes to Google image search and our wedding photog, Ocham Pedro Photography


OppsieDoppsie: Album kawen tak ambik lagi kat Ocham.



...
{wanyusnira}

5.10.2011

Kanser dan Darah Manis

Salam!

Pagi tadi JKR KT anjurkan Kempen Kesedaran Kanser Di Kalangan Wanita. Yang bagi ceramah tu doktor dari Klinik Kesihatan Hiliran. Muda lagi doktor tu. Tapi bila dengar dia bercakap dan slide yang dia tunjuk tu, she's good at it. Dan I learnt a few things further about cancer. Tadi specifically just about breast cancer and cervical cancer. 

Doktor tadi ada tunjukkan a few pictures of breast cancer symptoms. Very disturbing graphics. Dan ada ditunjuk gambar after mastectomy. Sebelum ni aku bayangkan aje tapi bila dah tengok gambar tu, it was beyond what I've imagined. So terjawab teka-teki aku selama ni. Aku tak pernah cuba cari image after the surgery sebab tak pernah terpikir pun nak cari. Tapi aku rasa, kalau korang google mesti ada. 

Ada jugak gambar-gambar kanser serviks. Risiko lebih tinggi pada golongan yang dah menopause. Dan doktor tu pesan pada all the ladies yang "sexually active", anda perlu buat ujian PAP smear. Kenapa doktor tu sebut "sexually active" bukan yang dah kawin? Sebab dia cakap sekarang ni, even yang belum kawin pun dah sexually active. Means, seks luar nikah la kan. Dan especially pada yang ada multiple partners. Yang ada multiple partners ni berpeluang nak dapat HPV = Human Papilloma Virus. Tapi doktor tu cakap, HPV ni can be passed to when we use public toilets too! Bukan tandas cangkung tapi tandas duduk tu. Mak eh, risau pulak haku nak pakai public toilet pasni. 

Dan bersempena kempen ni, ada sekali medical check up. Check BMI, kandungan gula dalam darah and blood pressure. So, aku pun memang ambil epluang nak buat these check ups. Kalau harapkan nak pergi klinik sendiri, entah bila la kan. So, dah ada peluang ni kita gunakan aje.

Mula-mula cek tinggi dan berat. Ni untuk kira BMI. Pastu check darah. Lastly check blood pressure. This is my result:

Agak-agak rabun tak leh baca, sila klik gambar di atas. Terima kasih.

  1. Tinggi: 154.5 cm (Aku makin tinggi ke? Biasa 153 cm je)
  2. Berat: 47 kg (Makin kurus???)
  3. BMI: 19.8 (Normal weight: 18.5 - 24.9)
  4. BP: 120/70 mmHg (Normal blood pressure)
  5. Random Blood Sugar Test: 9.6 (Normal : <7.0, suspected diabetes: >11.0)
Korang nampak aku punya kandungan gula tu? Habis makcik pakcik kat situ terkejut dengan result aku tu. Paling banyak pun aku jumpa 8.1 je. Sampai kat aku terus sky-high, 9.6. Dah nyaris-nyaris suspected diabetes dah. Misi yang cek darah tu siap tanya, ada family history yang ada diabetes ke? Setahu aku takde. Mak abah takde diabetes. Terkesima jugak aku tengok result tu. Nasib baik BP normal. 

Tapi aku perlu ambil prevention la. Kena kurangkan makan manis and banyak minum air kosong. Tapi agaknya sehari dua ni aku kurang minum air kosong. Dah 2 malam berturut-turut minum Nescafe 2in1. Semalam pun banyak jugak makan kuih belimbing kat opis. 

Kuih belimbing manis.

Jadi aku rasa tu la faktor darah aku manis pagi ni. Tapi risau jugak kan. Semua tak percaya bila tengok result aku tu. Dorang cakap aku kurus cenggini macam tak logik je. Siap cakap alat test darah tu rosak lagi. Heheheh.. Aku pun harap camtu. Kuikuikui

Okla. Dah time rehat. Nak berehat pulak. Kalau nak tahu cara self breast examination, cekidaut kat sini. Ada video sekali ok. 


PREVENTING IS BETTER THAN CURING


Wake up call,
{wanyusnira}

5.09.2011

Poll #1

Salam!

Rajin pulak aku menambah poll. Sila la pilih bahasa mana yang anda lagi suka baca dan mudah paham. Tapi aku jamin aku tak mampu tunaikan pilihan no. 4: 1Malaysia (BM+BC+BT). Aku reti BM je. Ampun!!!

Anyway and anyhow, hope you enjoy reading what I wrote in the past years and many years to come (hopefully). It's a good thing seeing the stats keep going up though I haven't write for some while.

Thanks!



{wanyusnira}

Here It Goes

[This  post was written a few days prior and a few lines might sounds irrelevant to the current situation. Thank you]

Salam.

Been off the blogsphere for quite awhile. But I still catching up with other blogs. And left a few comments here and there. 

For today, just made a few changes on the background and colors. It's a start after a while.  I had plenty of things to be told here but I don't have the mood to write. It's not that I don't have the time but I didn't make the effort to spare some time for writing in.

Well, if you ask "What's up?" then I guess there's nothing much to tell. Same old, same old. 

Ok. Malas nak pikir dah. Jenuh nak tulis bahasa mat saleh. 

Mari martabatkan Bahasa Melayu!! (Dengan ejaan, tatabahasa dan susunan ayat yang betul lagi skema)

Sekarang ni, masih meneruskan tugas-tugas harian di Terengganu. Belum dapat keputusan pasal transfer ke KL. Tapi bos sebut-sebut bulan 6. Mungkinkah? Maka perlu bersedia dengan Nota Serah Tugas (Hand Over Note kalau tak paham). Fail Meja pun dah hilang entah ke mana masa pindah-randah tahun lepas. So, kena print balik ok.

Interview SPA. Dah keluar result bulan lepas. Aku sah-sah dah tak tersenarai tapi one of my fellow CFS colleague bagitau yang 14 post tu semua dapat kat outsiders. Maksudnya di sini, takde sorang pun CFS dapat post tetap yang 14 itu. All the 600+ CFS civil tak berjaya. JKR Terengganu, ada 9 orang dapat masuk list simpanan. So, chances of getting the permanent post lasts for a year. And believe me, the districts will suffer the most since most of the J41 are CFS. Who will run the projects once all of the existing CFS will be banished from JKR by the end of the year?? Kesian kat JD nak restructure their district with remaining staffs. (Eh, apasal aku cakap bahasa mat saleh balik nih??)

Of course, aku memang dah mula cari kerja sana-sini. Not literally all over Malaysia la tapi area Klang Valley. It worries me when it comes to getting a new job. Bukan sebab aku dah selesa kerja kat gomen tapi sebab aku rasa I'm lacking technical skills since I've been in the management level kat sini. Banyak benda nak kena brush up balik. Aku dah lupa keyboard shortcuts untuk AutoCAD. Dulu aku sempat belajar a few shortcut keys, sekarang langsung dah lupa. Aku pun tak tahu sekarang ACAD dah version berapa. Should be version 2011 la kot.

Aku risau aku tak dapat kerja baru before the end of the year. Siapa tak risau kan. Takkan la aku nak jobless pulak. Walaupun post surirumah tu agak menarik tapi aku rasa it's not a good idea since we're starting a new life. Unless Irman bergaji 5 angka, maka aku rasa boleh je jadi surirumah. Memandangkan tak cecah 5 angka lagi, maka kita batalkan dulu hasrat murni itu.

For the time being, aku banyak apply kerja-kerja management. Somewhere in my heart says I don't want to be in this industry anymore. Aku pun tak tahu kenapa. Rasa macam dah letih nak jadi engineer. I've lost the passion and think that I need to do something that makes me happier. You're not happy with what you are doing when you say, "Crap, esok kerja". Or "Malasnya nak pergi kerja". I'm not enjoying what I'm doing. Seriously.

I have a few things in mind. But let things stable first. I need to settle down and get a few things done. If you ask me what I enjoy doing, I'll say crafty things. Tengok la macam mana. I love doing cute little things. It satisfies me. Tapi nak kata kreatif sangat tu takde la. There are many creative people out there and they never fail to amaze me every time I see their works. Kadang-kadang aku terfikir jugak, macam mana la all these people can be so damn creative??

So, maybe some time in the future you'll see me in another field. Who knows.

Ok, aku dah tak tahu macam mana nak continue with this post sebab dah pending for a few days. Out of idea dah. And excuse my languange. Even I said I don't wanna talk in this bahasa mat saleh, finally I ended up writing Manglish. And broken Manglish. Sorry!

p.s: Please ignore Para 6 in this post. Thanks!



{wanyusnira}


5.08.2011

Asal Usul Hari Ibu

Salam!

This is ironic. I just posted a Mother's Day post and look what I found when I browse my fb wall???




Those two articles xhared the same content but what made me feel like "Yikes!" was the image in the second article.

The Image

It was the same image I used in my Mother's Day post just now. How ironic. And what a coincidence.

Anyhow, I haven't read the link in the article yet. But I agree that there shouldn't be any specific day to celebrate your mother. She is someone you should cherish all the time. And love your mother unconditionally. Don't make her cry or sad cause you'll never know when she'll be leaving you.

p.s: To friends and readers who had lost their mothers, it's not celebrating them during their life that really counts but the prayers and doa that you keep sending them after they are gone that keep them at peace. Your love doesn't stop once they are gone. So don't stop sending those prayers.


OppsieDoppsie: A reminder to myself: My mum is not getting any younger each day, but she keeps aging with every second passing by.


Xoxo,
{WanYusnira}

Happy Mother's Day!

Googled this.

Salam!

Let's keep this entry sweet and short. 

Yes, HAPPY MOTHER'S DAY to all mothers on earth. There's no one can replace you and we are proud of our mum! <3 <3 <3

To my friends who are mothers to their lovely kid(s), cherish your motherhood moments. Me? Not yet in the list. Maybe next year :)

To a friend who recently delivered a baby girl, Fathiyah. She safely delivered her firstborn on Friday. Congrats!

Coming soon, my RPM colleagues, Sue and Zie. Sue is expected to deliver this month. Zie is on her 24th week. Another 16 week to go. I guess. So, both parents-to-be, all the best!!

Last but the special one goes to my mum, Puan Rahmah. Love you loads! 

Me and mak.

Ciao!


OppsieDoppsie: Yes, I know. The post I was talking about in the last entry is still in Draft. Sorry guys!  


<3 <3 <3

5.04.2011

Cheryl Cole - The Flood

Salam!

Last night while I was doing nothing and listened to Mix FM (Yes, I'm old. I know.), heard this song listed in the Top 40 chart. I just remember the DJ said the title, Flood. But I didn't get who's singing.

So, just now, browse through Mix FM site, found it! It's the beautiful Cheryl Cole. I just like the song. Already download it. XD 

Enjoy!





Cheryl Cole - The Flood .mp3
Found at bee mp3 search engine


The Flood by Cheryl Cole

Turn the lights out, in the light house,
I saw you coming,
Felt the ship wreck
Saw the wreckage, I heard you yelling,
Just a mess when I saw your reflection in the sand,
Wondering where you were washed up,
Or I ran to the water, Mmmmm,
I can put my hands down in it,
But I won't bring nothing up,
Sitting at the shore all day, waiting on the tide to come

But you can't hold on to water
It fills you up but never stays
It's only good to wash away, today
And your loving me like water
Your slippin' through my fingers such
A natural disaster love
Bringing on the flood, the flood
Love me like a flood, a flood
Bring it on


Stay tonight out, by the beach house, it's all so quiet
Lit a candle, by the window, so you might find it
Hope you know you'll always have a place to call your home
Still I can't help but think, I could have saved you from drowning
Ohhh, oh,
I can put my hands down in it, yeah,
But I won't bring nothing up,
Sitting on the shore all day
Just waiting on the tide to come,

But you can't hold on to water,
It fills you up but never stays,
It's only good to wash away,
today
And your loving me like water,
You're slipping through my fingers such,
A natural disaster love
Bringing on the flood, the flood,
Love me like a flood, a flood,
Bring it on


I knew the waves were icy, when I felt them all retreating,
Went to take a dive in the deep end,
Oh, what was I thinking?

But you can't hold on to water,
It fills you up but never stays,
It's only good to wash away,
Today
 And your loving me like water,
You're slipping through my fingers such,
A natural disaster love

Bringing on the flood, the flood,
Love me like a flood, a flood,
Bring it on,

Ohohohoh Ohohohoh

Rising and falling in my dreams,
Rising and the falling of my tears that fill the ocean (the ocean, the ocean)

Lyrics from elyrics, mp3 from beemp3

OppsieDoppsie: There's a post I wrote yesterday still in the Draft. I'll finish it by today k.


Love me like a flood,

4.08.2011

So Sorry..

Seriously, memang sangat malas nak update fb. Let alone blogging. Dah bersawang dah. Ni pun terhegeh-hegeh menaip kat henpon.

Memang banyak benda perlu update since feb. And I don't even know where to start.

Kontrak di JKR: All CFS contracts will be extended until end of 2011 only.

I didn't get both interviews by SPA. Just because my degree majoring in Construction Management. Crap. Both Pengarah & Timbalan said it was just a lousy excuse since there wasn't much post to offer.

Transfer to KL: Not approved yet. Baru call KL last week and baru tahu pegawai yang uruskan hal pertukaran dah tukar. Tak pasal-pasal aku kena resend permohonan sebab katanya susah nak retrieve permohonan aku sebelum ni. Aku dah apply since last year. Takkan takde fail kot???? Tak ISO langsung. Another crap.


Now, I'm updating my cv, back to square one, jobhunting. Maybe if I get a better offer then I'll leave. No point in waiting. Since after this there will be at least 600 ex-CFS will go on a jobhunting spree, I don't wanna be the last in the pack.


So, life will start all over again. No more lazy bums sitting in the office all day long.


Jobhunter. Again.

Published with Blogger-droid v1.6.8

3.02.2011

Testing 1, 2, 3

Just wanna say hello! Haven't blog, blogwalking for quite some time. But I really, really have so many things to share.

Talk to you guys and gals soon!!!


Xoxo.
Published with Blogger-droid v1.6.7

2.15.2011

Oh Happy!





Dear Ms.Yusnira & Mr. Irman Haizal,

Congratulations!


We are pleased to announce you as one of the winner of Eksperasi Cinta @ Ratu Sehari.
You and your husband are entitled to a honeymoon package of 3D/2N at Pan Pacific (also known as Le Meridien, Bali) 

 
Honeymoon package inclusive with:
# 2 Nights at Garden View
# Breakfast for two
# 1 X Romantic Dinner for two
# 1 X Spa for two
# Return airport transfer

Term & Conditions:
# Validity until 15th March 2011
# Dates cannot be extended
# Not valid during high season and peak season
 
Our conditions for the prize :-
1. Need to fax us your registration form
2. Once your ticket is booked, please email us the details and we do the booking for you.
3. Not transferrable
4. Once you are back from the trip, we need you to share your experience with few pictures.

Thank you & Regards,
NurulHuda Mohd Ismail
CDQA MEDIA SDN BHD
No 7-3rd Floor, Jalan 10/23A
Off Jalan Usahawan
Medan Makmur, Setapak
53200 Kuala Lumpur
Malaysia.
Tel: +603 - 4143 5000   +603 - 4143 5000   
Fax: +603 - 4142 5000
It's All About Weddings...
www.cdqa.com
www.bridalguide.com.my
www.ratusehari.com.my
www.shaadi.com.my


OppsieDoopsie: Kalau lupa contest apa yang aku menang ni, recap here


Happily Married :)

I'll update on the wedding receptions some time later.

1.23.2011

Farewell Without Farewell

Salam semua!

I've been extremely busy lately both at home and office. Several attempts to post some updates but all ended up in draft. Sorry for the absence!  

Might need a little extra time to post up a few updates both on career and wedding. But doesn't seem to have the time. Biane!

So, I took this given time to say sorry and I'll be back once things run smooth. And I leave you with a Korean song taken from the drama, My Lovely Sam Soon which I watched last week. Enjoy!



Farewell Without Farewell

Ji Sun


Ji-sun (Loveholic) ~ Ee Byul Moht Hahn Ee Byul

eet jee ahn ah sseu nee hae mahl geun oo seum
beet nah duhn oo ree yeht nahl deul eul
ee mee jee wuh sseu nee soom gah ppeun noon mool
kkah mah geh byung deun nae moh yang eun

geu dae goh oon nae sarang ah sohn eul jah bah dah yo
dah shee nae geh roh wah suh gohp dee goh oon kkoht
noh rae chuh ruhm

gah deuk kkeen muhn jee reul tuhl uh oon guh ool
heu reen dahl bee cheh sshee suh boh neh
seh wuhl eh gee peun jahm poo suhk hahn uhl gool
sae byuhk ee seul loh dahn jang hah goh

geu dae goh oon nae sarang ah sohn eul jah bah dah yo
dah shee nae geh roh wah suh gohp dee goh oon kkoht
noh rae chuh ruhm

sarang ah jeek geu jah ree eh
hahn buhn doh ee byul moht hahn ee byul sohk eh suh
dah shee dohl ah oh neun geu nahl
geu ddae nae noh rae gah ee seh sang eul dah gah jeel
teh nee

geu dae goh oon nae sarang ah sohn eul jah bah dah yo
dah shee nae geh roh wah suh gohp dee goh oon kkoht
noh rae chuh ruhm

oot neh

Ji Sun - Farewell Without Farewell

I can still smile brightly because I haven’t forgotten
The glorious days we had together
I’ve already erased the painful tears
My dying past

Dear, my beautiful love, please hold my hand
Come back to me, like a lovely song

I wash the dusty mirror with the moonlight
My face has aged with time
Now the early morning light shines on me

Dear, my beautiful love, please hold my hand
Come back to me, like a lovely song

My love is still in the same place
In a farewell without farewell
The day you come back
I’ll have the world

Dear, my beautiful love, please hold my hand
Come back to me, like a lovely song
I’ll smile

Lyrics taken from here.  mp3 player taken from here



xoxo,

1.16.2011

Inventing My Own iPad Application for Maxis

Salam!

I guess most Nuffnangers & Churpers read about this contest by Maxis. So, I guess I'm going to try my luck and join this contest.





Maxis contest participant badge


Now, I'm not an iPhone user and let alone using iPad. So, I'm not so familiar with iPad Apps. So, I googled and learn about the existing Apps. And they are very interesting. Seriously. 

I love scrapbooks. If any of you watch New In Town starring Renee Zellweger and Harry Connick Jr. you guys would remember those folks in that little town love to make scrapbooks. I love those scrapbooks! I used to go to art stores in One Utama which they sell scrapbook thingies and even the starter kits. And yes they are costly. Darn.

So I make digital scrapbooks which is quite unconventional but yet still can help to satisfy my need for scrapbooks. Usually I use online digital scrapbook, Scrapblog or digital scrapbook software, Serif Digital Scrapbook Artist which I can get free download. So, it's cheaper and I can have them printed out.

So, this gave me an idea to create an app for iPad. An app for scrapbookers  junkies on the go. An app so scrapbookers can start doing their scrapbooks while waiting for the bus or train or in flight or wherever, whenever.

Presenting..... iScrapbook!

iScrapbook

Now. I took most of the layout & presentation from digital scrapbook software that I used. But the idea is to have an app for scrapbookers on the go. Which means, you can create your scrapbook anytime, anywhere. And lucky enough that we have WiFi modem provided by Maxis, you can easily download photos, embellishments, updates plus upload your finished scrapbooks anytime. Kudos Maxis for the iPad Plans!!


Maxis iPad Plan

Ok. Let's talk about this iScrapbook App. iScrapbook will be similar to most digital scrapbook software in store but thanks to the touchscreen technology that made iPad different and "personal", iScrapbook will have slight differences from any other digital scrapbook software.

I will explain this with some images to make you understand iScrapbook better.

Once you pick the app, you will go to the screen in Exhibit A where you pick on whether to start a new, open existing files or back to the main menu. I will explain in the context of starting a new project.


Exhibit A

Once you pick NEW, you will come to the menu on what kind of project you want to create. See Exhibit B.


Exhibit B

Now, we pick on SCRAPBOOK. Then the next display will be the platform where you start your scrapbook. See Exhibit C.


Exhibit C

From Exhibit C, we can see the sub menu on the left. It indicates on what you want to put in your scrapbook. You can grab photos from the files in your iPad or download them from your facebook/Photobucket/flickr/etc accounts online. Don't forget the WiFi modems by Maxis ok! Not limited to photos only, embellishments, backgrounds and videos can be downloaded from the world wide web too. So easy!

I'll show an example of using embellishments for your scrapbook. Once you pick the EMBELLISHMENT menu, thumbnails of embellishment types will be displayed. See Exhibit D.


Exhibit D

Here comes the magic of touchscreen. All you need to do in picking the embellishment is to slide your finger across the screen. No more mouse and the clicking sound! See Exhibit E.


Exhibit E

Now that you picked a type, the next display will be a variety of embellishments from the type you picked earlier. i.e Floral. See Exhibit F.


Exhibit F

Now, choose an embellishment and you will go back to the design platform. See Exhibit G.


Exhibit G


Now that you have your embellishment, you might want to resize it. The normal software requires you to resize with your mouse, but with iPad you just need your fingers to do the work. You can adjust the size with your bare hand. Literally. See Exhibit H.


Exhibit H

And now comes to the fun part. When you use digital scrapbook software, you get to turn and rotate embellishments in 360 degrees. And yes, those are in 2D version. Now that every movie is in 3D, I think this should be applicable in iScrapbook too. I saw in an existing iPad apps, The Elements where you can rotate the elements 360 degrees in 3D! This is fun!!! See Exhibit I, J and K.


Exhibit I

Exhibit J

Exhibit K


See what I mean? Now, here comes the personal part. Using a digital brush in Paint is not my expertise. I can only draw boxes and circles in digital form. But with this touchscreen technology, everyone have the opportunity to draw and brush like professional animators and painters in Disney/Pixar studio! See Exhibit L.


Exhibit L

And now, instead of using the existing Font for TEXTS menu, you can write with your own handwriting! No need to send your handwriting to be converted into fonts anymore because you can write directly on iPad. And oh yes, digital scrapbooks can be personal again. Not just "digital" and robot-like. Want proof? See Exhibit M.


Exhibit M

Now, the finished product can be sent to printers. As usual. I have some of my digital scrapbooks printed out. You can view it here, theskrapbook.blogspot.com.

For those who are interested about Maxis iPad plans, you can get more info at this link: http://www.maxis.com.my/personal/broadband/ipad_postpaid.asp

And me, I really do hope someone can invent iScrapbook for us. Oh yes, I did make a video on iScrapbook. (So that it seemed like a real iPad App. Teehee..) Enjoy!



My iPad Apps: iScrapbook from wan yusnira on Vimeo.


And yes, most of the templates and layouts are taken from Scrapblog & Serif Digital Scrapbook Artist. And I did all the images from Exhibit A - M using Scrapblog. Seriously. I hope whoever that will take my idea to build iScrapbook to create a better layout and templates. And don't forget to mention my name! :p



Finger crossed,

1.13.2011

For You

Dedicated to Irman. Enjoy!




Sugarland - Stuck Like Glue

Mmmm better...mmm better...
Absolutely no one that knows me better
No one that can make me feel sooo goooood
How did we stay so long together?
When everybody, everybody said we never would
And just when I, I start to think they're right
That love has died...

[Chorus]
There you go making my heart beat again,
Heart beat again,
Heart beat again
There you go making me feel like a kid
Won't you do it and do it one time?
There you go pulling me right back in,
Right back in,
Right back in
And I know-oo I'm never letting this go-ooo

I'm stuck on you
Whutooo whutooo
Stuck like glue
You and me baby we're stuck like glue
Whutooo whutooo
Stuck like glue
You and me baby we're stuck like glue

Some days I don't feel like trying
Some days you know I wanna just give up
When it doesn't matter who's right, fight about it all night
Had enough
You give me that look
"I'm sorry baby let's make up"
You do that thing that makes me laugh
And just like that...

[Chorus]
There you go making my heart beat again,
Heart beat again,
Heart beat again
There you go making me feel like a kid
Won't you do it and do it one time
There you go pulling me right back in,
Right back in,
Right back in
And I know-oo I'm never letting this go-ooo

I'm stuck on you
Whutooo whutooo
Stuck like glue
You and me baby we're stuck like glue
Whutooo whutooo
Stuck like glue
You and me baby were stuck like glue


Whutooo Whutoo

You almost stay out, too stuck together from the ATL
Whutooo Whutoo

Feeling kinda sick?
Just a spoon full of sugar make it better real quick

I say
Whutooo Whutoo
Whatcha gonna do with that?
Whutooo Whutoo
Come on over here with that
Sugar sticky sweet stuff
Come on give me that stuff
Everybody wants some
Melodies that get stuck

Up in your head
Whutooo whutooo

Up in your head
Whutooo whutooo

Up in your head
Whutooo whutooo

Up in your head
Whutooo whutooo
Whuthoo whutooo
Stuck like glue
You and me together, say, it's all I wanna do
I said

[Chorus]
There you go making my heart beat again,
Heart beat again,
Heart beat again
There you go making me feel like a kid
Won't you do it and do it one time
There you go pulling me right back in,
Right back in,
Right back in
And I know-oo I'm never letting this go-ooo

There you go making my heart beat again,
Heart beat again,
Heart beat again
There you go making me feel like a kid
Won't you do it and do it one time
There you go pulling me right back in,
Right back in,
Right back in
And I know-oo I'm never letting this go-ooo
I'm stuck on you

Whutooo whutooo
Stuck like glue
You and me baby we're stuck like glue
Whutooo whutooo
Stuck like glue
You and me baby were stuck like glue
Whutooo whutooo
Stuck like glue
You and me baby we're stuck like glue


Love the lyrics, funny video LOL!


With Love,

1.05.2011

Community Service: Derma Kilat Untuk Mangsa Kebakaran

Salam semua,

Pagi tadi cek email dapat email dari kawan aku berbunyi begini:


Salam Untuk Semua,
 
Pada 3 Januari 2011, satu kemalangan telah menimpa keluarga adik Suhaida. Rumah beliau telah hangus dijilat api sehingga menyebabkan mereka 6 sekeluarga tinggal sehelai sepinggang. Mujur tiada nyawa yang terkorban.

Namun disaat persekolahan baru sahaja bermula, mereka kini dirundung kesukaran. Pakaian dan peralatan sekolah yang baru dibeli, kini telah lenyap menjadi abu. Jadi bagi mereka yang budiman, tampillah menghulur bantuan bagi meringankan beban. Walaupun sedikit, ianya amat membantu. Salurkan derma anda melalui akaun ibu Suhaida seperti di bawah:

Asiah Mashud
Maybank :162197332531

Bagi yang ingin mendapat kepastian, boleh berhubung dengan ibu atau Ayah Suhaida sendiri:

Puan Asiah: 019-6730970
En Sari Sulong: 012-2945067

Sila panjangkan email ini sekiranya anda seorang yang prihatin.


Adik Suhaida






Bila baca nama ibu Suhaida tu, terkejut sebab bintinya sama dengan kawan yang hantar email. Aku terus reply email tu dan tanya kakak dia ke? Dia cakap ya. Rumahnya kat Sungai Besar, Selangor.

Ni kawan aku masa kat UTM dulu. Skot ROTU. Dia ni kubumate aku. So agak terkejut bila biasanya baca paper tengok berita pasal rumah terbakar, tak pernah terlintas pulak hal tu terjadi kat orang yang kita kenali. 

Dan bila tahu memang kakak kawan aku, hati aku lebih cepat simpati. Mungkin sebab kita kenal. Walaupun aku tak kenal kakak dia, tapi sebab dia antara skot ROTU yang ngam dengan aku maka aku rasa aku kena bantu dia. 

Dan bagi sesiapa yang membaca dan ingin membantu, boleh la terus bank in ke akaun Pn Asiah atau hubungi beliau di nombor yang dah diberi. Mudah-mudahan bantuan anda dapat meringankan beban beliau sekeluarga. Dan insyaAllah, Allah juga membantu anda kelak.

Dan bagi skot ROTU yang membaca, mangsa ialah kakak pada Aziz Mashud, husband Musdalillah (junior kami).



Semoga mudah semuanya,

1.04.2011

Hello Twenty Eleven!

Salam semua!

First post for the new 2011. Lambat giler. Dah 4 hari orang kecoh wish happy new year, aku baru nak kecoh arini. Whatever la.

Anyway. Last week ada banyak crappy events. Dari hal kat pejabat agama, kad kredit Bank Rakyat, bos nak tukarkan aku ke Bahagian Arkitek dan even semalam pun hati kejap kembang kejap kuncup.

But petang semalam time tunggu Along datang pick up aku from work, received one phone call yang menghilangkan segala crappy events itu dan mengembalikan senyuman. Senyum lebar oke. Oh dan bukan phone call yang bagitahu aku menang loteri USD16 mil yang tak perlukan aku bekerja seumur hidup. Bukan bukan.

Well, kawan aku yang MIA aku rasa since before her birthday in November tiba-tiba call semalam. Lama hilang makcik ni. Tanpa jejak pulak tu. Aku sms birthday wish, status FAILED. Wish kat fb pun takde respon. YM pun tak on. Ghaib terus! So bila dapat je call dari dia memang happy giler! Lenyap segal kekusutan. Haha!

Dia cakap dia terpisah dari dunia luar. Account Yahoo dia tetiba tak boleh nak masuk. Macam ada orang dah hack in. Bila keluar security question nak retrieve password, soklannya "Where did you go for honeymoon?" Dia cakap dia tak pergi honeymoon!! Cemana nak jawab tu kan.

Dan dia dah diserap permanent as PTD. Alhamdulillah. Tarikh lantikan backdate masa lapor diri bulan April tahun lepas. Murah betul rezeki kawan aku ni. Dan lepas tu dia bagitahu aku lagi..

Dia: Mit, aku ada berita gembira nak bagitahu kau ni.
Aku: Kau mengandung lagi eh?!
Dia: Haah. Aku mengandung lagi!

Dua-dua menjerit.

Hadoi.. hari tu dah risau takut tak dapat pakai baju kebaya time aku kenduri. Sekali dah preggy lagi. Pengsannn. Ni anak dia yang ketiga. Korang bayangkan. Aku baru terhegeh-hegeh buat persiapan kawen, kawan aku dah nak dapat anak ketiga. Terpaksa la aku beranak kembar tiga lepas ni nak catch up kawan-kawan aku ni. Semua anak dah dua tiga.

Dan pagi tadi, on the way pergi kerja Diana sms bagitahu dia dah book Permai Inn dari 3-5 Feb. Excited betul. Yang ni dah konpom datang time akad nikah nanti. Seronok dapat jumpa kawan-kawan lama ni. Tambah-tambah time hari bahagia kita. Tak sabar nak jumpa dorang semua!

Oh ye. Lupa nak dedahkan identiti kawan aku yang call petang semalam tu kan. 



Naufal. Anak kedua. 15 Mac 2010.

OppsieDoppsie: Umi Naufal, agak-agak kalau aku tempek gambar kita masa kau lepas pantang tu kau marah tak? Aku nak letak tapi takut kau belasah aku pulak. Kehkehkeh

Update (10.54 am) : Baru je skype ngan Zie. Dia pun dah preggy. Wah! Tahniah! Kisah Zie kawen di sini. Doakan semuanya selamat untuk pasangan baru ni k!



One month to go,