Pages

5.09.2011

Here It Goes

[This  post was written a few days prior and a few lines might sounds irrelevant to the current situation. Thank you]

Salam.

Been off the blogsphere for quite awhile. But I still catching up with other blogs. And left a few comments here and there. 

For today, just made a few changes on the background and colors. It's a start after a while.  I had plenty of things to be told here but I don't have the mood to write. It's not that I don't have the time but I didn't make the effort to spare some time for writing in.

Well, if you ask "What's up?" then I guess there's nothing much to tell. Same old, same old. 

Ok. Malas nak pikir dah. Jenuh nak tulis bahasa mat saleh. 

Mari martabatkan Bahasa Melayu!! (Dengan ejaan, tatabahasa dan susunan ayat yang betul lagi skema)

Sekarang ni, masih meneruskan tugas-tugas harian di Terengganu. Belum dapat keputusan pasal transfer ke KL. Tapi bos sebut-sebut bulan 6. Mungkinkah? Maka perlu bersedia dengan Nota Serah Tugas (Hand Over Note kalau tak paham). Fail Meja pun dah hilang entah ke mana masa pindah-randah tahun lepas. So, kena print balik ok.

Interview SPA. Dah keluar result bulan lepas. Aku sah-sah dah tak tersenarai tapi one of my fellow CFS colleague bagitau yang 14 post tu semua dapat kat outsiders. Maksudnya di sini, takde sorang pun CFS dapat post tetap yang 14 itu. All the 600+ CFS civil tak berjaya. JKR Terengganu, ada 9 orang dapat masuk list simpanan. So, chances of getting the permanent post lasts for a year. And believe me, the districts will suffer the most since most of the J41 are CFS. Who will run the projects once all of the existing CFS will be banished from JKR by the end of the year?? Kesian kat JD nak restructure their district with remaining staffs. (Eh, apasal aku cakap bahasa mat saleh balik nih??)

Of course, aku memang dah mula cari kerja sana-sini. Not literally all over Malaysia la tapi area Klang Valley. It worries me when it comes to getting a new job. Bukan sebab aku dah selesa kerja kat gomen tapi sebab aku rasa I'm lacking technical skills since I've been in the management level kat sini. Banyak benda nak kena brush up balik. Aku dah lupa keyboard shortcuts untuk AutoCAD. Dulu aku sempat belajar a few shortcut keys, sekarang langsung dah lupa. Aku pun tak tahu sekarang ACAD dah version berapa. Should be version 2011 la kot.

Aku risau aku tak dapat kerja baru before the end of the year. Siapa tak risau kan. Takkan la aku nak jobless pulak. Walaupun post surirumah tu agak menarik tapi aku rasa it's not a good idea since we're starting a new life. Unless Irman bergaji 5 angka, maka aku rasa boleh je jadi surirumah. Memandangkan tak cecah 5 angka lagi, maka kita batalkan dulu hasrat murni itu.

For the time being, aku banyak apply kerja-kerja management. Somewhere in my heart says I don't want to be in this industry anymore. Aku pun tak tahu kenapa. Rasa macam dah letih nak jadi engineer. I've lost the passion and think that I need to do something that makes me happier. You're not happy with what you are doing when you say, "Crap, esok kerja". Or "Malasnya nak pergi kerja". I'm not enjoying what I'm doing. Seriously.

I have a few things in mind. But let things stable first. I need to settle down and get a few things done. If you ask me what I enjoy doing, I'll say crafty things. Tengok la macam mana. I love doing cute little things. It satisfies me. Tapi nak kata kreatif sangat tu takde la. There are many creative people out there and they never fail to amaze me every time I see their works. Kadang-kadang aku terfikir jugak, macam mana la all these people can be so damn creative??

So, maybe some time in the future you'll see me in another field. Who knows.

Ok, aku dah tak tahu macam mana nak continue with this post sebab dah pending for a few days. Out of idea dah. And excuse my languange. Even I said I don't wanna talk in this bahasa mat saleh, finally I ended up writing Manglish. And broken Manglish. Sorry!

p.s: Please ignore Para 6 in this post. Thanks!



{wanyusnira}


2 comments:

man yusoef said...

sama la mcm saya...kerja pon mcm tak de life...tak happy..like masuk opis, pastu balik...mcm life tak best langsung...nak cari keje lain, punya la susah...

wanyusnira said...

skrg ni man, kita keje sbb nk continue living. kalo x keje nanti sapa nak tanggung? keje sbb gaji di ujung bulan. dan kita hadap je keje kita skrg walopun tak enjoy sbb by the end of the day, it provides you your salary. dan mencari kerja mmg susah. tak sanggup nak menghadapi job hunting lg skali. oh duniaaa!!