Pages

11.28.2012

Harapan, Permintaan dan Doa

Salam.

Dah lama tak menulis. Tengah sibuk. Sibuk ke? Sibuk jugak la. Since Maal Hijrah hari tu hidup huru-hara. Maapkan aku.

Perkembangan terbaru, esok Hannah dah genap 10 bulan. Sekejap je kan. Sekarang tengah melasak. Merangkak sana-sini, panjat mana yang boleh. Letih mak.

Aku dah lupa bila, mungkin bulan lepas kot. Satu malam time aku duk melipat baju sambil menonton Tanyalah Ustaz. Ni dah repeat show. Biasa air time waktu kelam kabut pergi kerja, 7 - 8 pg. Memang tak sempat nak tengok kecuali ada kat rumah (EL sebab Hannah demam, etc).

So topik malam tu was Solat Istikharah Bhgn. 3. To be honest, aku memang tak pernah buat solat istikharah. Even before kahwin hari tu. Mungkin sebab aku dah yakin dan aku bukannya perlu memilih beberapa calon/option. Hehehe

Episod yang aku tengok tu dah part last untuk topik tu. Dan aku dah tertinggal bab cara-cara solat. Malam tu mostly ustaz tu jawab soalan penonton. So aku pun layan je sambil melipat baju. Irman dan Hannah dah selamat tidur dah. Aku pun rasa takdelah penting sangat topik tu kat aku, so just sekadar pasang telinga je la.

Tiba-tiba ada seorang caller tu call ustaz. Dia bagitau yang dia kadang-kadang berdoa macam memaksa Allah tunaikan doa dia. Dia tanya, boleh ke dia buat macam tu? Dia macam terdesak kadang-kadang sampai cakap kalau Allah makbulkan doa dia, nanti dia akan buat itu ini. Maka ustaz pun jawab dengan sepotong ayat Quran. Aku dah lupa ayat apa tapi maksudnya, ustaz tu terangkan yang Allah akan makbulkan SETIAP permintaan hambanya. Tapi dalam 3 cara. Part ni sangat menarik perhatian aku. 

Cara #1. Ustaz tu cakap, cara #1 ni ialah bila kita minta A, Allah bagi kita A. Sebagai contoh, masa bujang hari tu aku doa nak kahwin dengan Fahrin Ahmad. Kurang sebulan lepas tu, datang la rombongan meminang Fahrin Ahmad merisik aku. Haa... gitu. Ni la yang dinamakan minta Fahrin Ahmad, dapat Fahrin Ahmad. Bukan Nabil Ahmad atau orang lain. (Tapi aku tak pernah le doa Fahrin Ahmad masuk meminang. Tu pasal Irman Haizal yang datang. Heheheh)

Cara #2. Bila kita doa untuk A, Allah bagi B kat kita. Ni aku gunakan contoh yang ustaz tu bagi. Ustaz tu cakap, contohnya kita duk berdoa siang malam supaya Allah bukakan pintu hati suami kita untuk jadi suami yang soleh, pemimpin keluarga yang baik. Tapi setiap kali kita doa, makin menjadi-jadi perangai suami. Lepas satu, satu skandal. 2-3 tahun lepas tu si suami meninggal. Dia tak jugak menjadi suami soleh seperti yang kita doakan. Tapi tanpa kita sedari, Allah bagi kita anak lelaki yang membesar menjadi anak yang soleh. Yang membantu ibunya. Inilah yang dimaksudkan dengan minta A dapat B.

Cara #3. Yang ni bila kita doa A, Allah tak terus bagi A. Tapi diberi kita jalan untuk ke A. Yang ni pun aku guna contoh ustaz tu bagi. Seorang lelaki berdoa nak dapat isteri baik, cantik, solehah. Sekali keluar dari masjid kenan langgar ngan minah rempit. Dah la kena langgar, kena maki pulak. Dalam hati si lelaki, aku doakan perempuan yang baik, solehah. Sekali jumpa yang ganas, kasar pulak. Adoiii... So, bawak la pergi hospital. Sampai kat hospital, doktor yang merawat ni doktor perempuan, bujang. Dalam duk tolong jahitkan luka bagai, terbekenalan pulak. Menepati ciri-ciri yang didoakan. Dan kahwin la mereka. Maka, kisah dilanggar oleh minah rempit tu merupakan jalan untuk mencapai doa itu.

Dan banyak manfaat yang aku dapat dari episod malam tu. Walaupun dah hujung-hujung, tapi memberi kesan kat aku. Betul la doa tu senjata umat Islam. Sebab Allah akan makbulkan setiap doa hambanya. Mungkin cepat dan lambat je. Dan kadang-kadang datang sesuatu yang tak seperti kita minta. Rupanya ada hikmah di sebaliknya. Wallahualam. 

Terbaru, MOF dah keluarkan surat penyambungan kontrak kami setahun lagi. Tapi bergantung pada kementerian/jabatan nak sambung ke tak sebab menggunakan peruntukan sedia ada kementerian/jabatan. Macam-mcama rumours kami dengar pasal ni. Ada yang cakap KKR sambung setahun lagi, ada yang cakap maksimum sampai 6 bulan je. Aku pun tak tahu nak percaya yang mana. Cuma aku just ambik worst case scenario je, kontrak tak disambung. Apapun, kami tengah usahakan proposal untuk diserap ke lantikan tetap. Harapnya berhasil kali ni. Dah banyak kali hantar proposal. Semua senyap je.

Kami berusaha dan tawakal je. Kalau ada rezeki kami kat sini, ada la. Kalau takde, mungkin di tempat lain. Mungkin Allah nak tunaikan permintaan kami dengan Cara #2 atau #3. Siapa tahu?


Hannah muncung (tekun) mengisi borang komen.

{wanyusnira}

11.07.2012

Broken

Salam,

Ni lagu lama dah. Memang ada dalam palylist aku. First time dengar dalam Grey's Anatomy season berapa entah. Terus cari lagu ni dan jumpa :D

So hari ni rasa nak dengar lagu pulak kat opis. So bukak la playlist aku ni. Keluar lagu ni. 

Banyak meaning actually. You may interpret this song in so many ways. And it's quite relevant to my life right now. 


Broken - Lifehouse

The broken clock is a comfort, it helps me sleep tonight
Maybe it can stop tomorrow from stealing all my time
I am here still waiting though i still have my doubts
I am damaged at best, like you've already figured out

I'm falling apart, I'm barely breathing
With a broken heart that's still beating
In the pain, there is healing
In your name I find meaning
So I'm holdin' on, I'm holdin' on, I'm holdin' on
I'm barely holdin' on to you

The broken locks were a warning you got inside my head
I tried my best to be guarded, I'm an open book instead
I still see your reflection inside of my eyes
That are looking for a purpose, they're still looking for life

I'm falling apart, I'm barely breathing
with a broken heart that's still beating
In the pain (in the pain), is there healing
In your name (in your name) I find meaning
So I'm holdin' on (I'm still holdin'), I'm holdin' on (I'm still holdin'), I'm holdin' on (I'm still holdin')
I'm barely holdin' on to you

I'm hangin' on another day
Just to see what you throw my way
And I'm hanging on to the words you say
You said that I will be OK

The broken lights on the freeway left me here alone
I may have lost my way now, haven't forgotten my way home

I'm falling apart, I'm barely breathing
with a broken heart that's still beating
In the pain(In the pain) there is healing
In your name I find meaning
So I'm holdin' on (I'm still holdin'), I'm holdin' on (I'm still holdin'), I'm holdin' on (I'm still holdin'),
I'm barely holdin' on to you

I'm holdin' on (I'm still holdin'), I'm holdin' on (I'm still holdin'), I'm holdin' on (I'm still holdin'),
I'm barely holdin' on to you




Sedang bertahan,
{wanyusnira}

10.04.2012

3 Purnama Terakhir

Salam.

Ewah. Tajuk tak boleh blah. Bajet novel/telemovie/telenovela ke??? Gasak la korang nak cakap apa. 

Ni sebenarnya nak bagitau yang khidmat aku di JKR akan expired lagi 3 bulan. Kontrak habis 31 Disember 2012. So kurang lebih lagi 3 bulan la berkhidmat sebelum berambus caucincau. 

1 September lepas, yakni pada besday aku yang ke 29, aku telah dipanggil untuk temuduga SPA. Post Jurutera Awam J41. Gigih tau pepagi hari Sabtu bangun awal angkut Hannah-chan pergi interview sekali. Kul 7.30 dah terpacak depan blok dewan temuduga SPA Jalan Cenderasari tuh. Tapi ada lagi calon yang lagi awal dari aku. Memang gigih dan bersungguh-sungguh!

Lepas register, tunggu punya tunggu, dipanggil ke kaunter dan diberi bilik E, angka giliran no 5. Berdebar jugak sebab tengok calon lain macam beria menelaah segala macam info. Aku study jugak sikit-sikit. Tapi tak tahu la cukup ke tak preparation aku tuh. Makin nak dekat turn aku, makin kuat pulak berdebar. Habis segala doa dibaca. Huhu

Bila turn aku, masuk dalam dan ditemuduga. 2 orang aje panelnya. Sorang dari SPA, sorang dari JPS(kot?) sebab awal-awal tu, panel dari SPA bagitau aku diinterview untuk kekosongan di JPS. Pulak dah. Pelik jugak tapi carry on je la. Mostly soalan dari panel SPA. Common knowledge and issues. Panel dari JPS tanya soalan teknikal la kan. Tanya pulak pasal projek Pantai Sabak zaman-zaman aku kat RPM dulu. Dah la aku involve time compile final report je. Langsung tak ingat apa isi dalam report tu. Memang aku lupa la apa jenis penahan hakisan yang digunapakai. Ayooooo...

So, aku rasa interview aku hari tu ok la. Cume fail nak jawab masa soalan teknikal tu. Dan orang cakap, 30% markah dari panel teknikal dan 70% markah dari panel SPA. Dan aku rasa aku banyak menjawab soalan dari panel SPA dengan agak baik. Aku rasa la kan..

1 Oktober. Result rasmi interview dah keluar. Dan seperti yang aku dapat tahu dari result tak rasmi minggu lepas, ni la keputusannya:  

Dukacita anda tidak berjaya dalam urusan ini.


Haa kau... Maknanya cepat-cepat la cari kerja lain sebelum tamat kontrak ni. Kan.

Nak kata terkilan tu ada la sikit.Tapi takde la nak frust sangat sebab bukan aku sorang yang dapat keputusan dukacita tu. Most CFS tak dapat. Kat cawangan aku ni pun, sorang je yang dapat jadi calon simpanan. Ok la, ada harapan lagi.

Mak pun cakap bukan rezeki. Actually aku pun redha je. Pasti ada rezeki yang lebih baik untuk kami semua ni. Tapi ralat jugak la kan. Dah servis 3 years plus tapi macam tak diberi peluang untuk sambung servis. Macam la kami ni teruk sangat buat kerja. But anyways, the decision has been made. Kami pasrah. Gitewww...

Oh ye. Aku lulus kursus as EMS Auditor tu. Horey! So, nak kena ambik sijil kat BLP. Then tengok la macam mana. Nak try apply kerja dengan environmental consultants kot. Mana tau ada rezeki kat sana. And aku rasa aku lebih minat buat environment compared to construction and design ni.


Hannah-chan sedang gigih meneliti bawang putih. Ibunya sedang mengasah bakat junior masterchef dalam diri Hannah-chan.


Ok la. Gambar Hannah 2 minggu lepas. Tengah duk main bawang putih. Mainan dia semua dia dah tak nak main. dah jemu katanya. Habis la segala pek nescafe, beras, tupperware ibu yang dia nak main. Aisehhh...



Jobhunter,
{wanyusnira}

9.20.2012

Tidur

Salam.

Aku rasa mana-mana ibu kalau ditanya apa yang paling dirindui/diperlukan lepas dah ada baby rata-rata akan jawab TIDUR LENA. Aku pun tak terkecuali. Serius.

Setakat bergelar ibu sejak 7 bulan lepas, ikhlas aku cakap tidur malam memang tak pernah cukup. Bukan sebab aku tidur lewat. Aku rasa aku selalu tidur awal sejak Hannah ada ni. Silap hari bulan lepas tidurkan Hannah, kami sekali join tidur. Even tidur seawal 9 malam, tidur still tak selena dan seaman dulu. Bukan jugak aku ni kaki tidur so aku rasa tidur aku dah makin tak lena sejak ada Hannah tapi sebab tidur malam dah tak directly 6-8 jam macam dulu-dulu. Dah tak dapat tidur berkualiti.

Kalau ikutkan, untuk dapat rehat yang cukup memang la dengan tidur malam tanpa gangguan 6-8 jam. Bila cukup tidur, bangun pagi pun segar, pergi kerja pun rasa seronok. Tapi memang jarang nak dapat tidur direct 6 hours non-stop sekarang ni. Sebab Hannah-chan akan bangun menyusu.

Hannah selalu tidur around 8-9 pm. Tapi biasanya lepas maghrib dia dah start merapu nak tidur. Selalu Irman yang tidurkan. Tapi kadang-kadang sambil menyusu terus tertidur. Tu kalau dia dah mengantuk sangat la. Sekarang ni dah pandai melawan mata tahan mengantuk taknak tidur. Kitorang biarkan je dia main sampai dia tak larat. Pastu baru tidurkan. Kalau tak, buang masa je dodoikan/susukan.

So kalau Hannah dah tidur between 8-9 ni selalunya dia akan bangun menyusu start dari pukul 12 ke atas. Kadang awal sikit, kul 11. Then tengok la macam mana. Kadang-kadang 2 kali lagi sebelum subuh, kadang sekali je. Tapi selalunya 3-4 kali semalaman. Macam tu la rutin tidur malam aku. Dan Irman. Kalau Hannah bangun menyusu je, Irman takde la bangun. Kalau Hannah tiba-tiba merengek menangis tengah malam, Irman la yang tidurkan. Aku tak reti dodoikan Hannah. Agaknya memang Hannah pun dah terbiasa didodoikan oleh ayah dia. Tu yang mudah je dia tidur kalau Irman dodoikan.

Since every night kami tidur dalam alert mode, we pretty much didn't get the quality sleep. Ini teori Irman la. Boleh pakai jugak sebenarnya. Sebab before this, aku memang jenis yang tidur mati. Memang susah nak jaga. Boleh kata bila letak kepala kat bantal, terus lena sampai pagi. Aku memang macam tu. Sampaikan aku risau kot-kot tak terjaga kalau anak menangis malam. Rupanya anugerah Allah pada ibu-ibu ni memang istimewa. Hannah merengek sikit je aku dah jaga. Kadang-kadang Irman pun tak sedar siap boleh claim esoknya yang Hannah tak bangun malam tu. Padahal dah 3 kali bangun tapi dia yang tak sedar. He's opposite to me when it comes to sleeping. Dia lagi mudah jaga berbanding aku. Heheh

So, once every 2 hours kita jaga, tak dapat la aku nak capai matlamat tidur berkualiti yang 6-8 jam tu. Dan sekarang ni Hannah kadang bangun main tetengah malam. Selalu kami biarkan aje dia main. Golek-golek, guling-guling sorang-sorang. Kalau larat aku temankan la tapi biasanya aku terlelap sambil menunggu tu. Tau-tau Hannah dah merengek nak tidur. Bila tengok jam, dekat sejam jugak dia main sorang-sorang. Tu ok la dia bangun main sorang. Belum cerita kalau bangun malam mengigau. Bab ni memang letih la kami. Terjaga terus melalak. Hadoi. Pastu ambik masa pulak nak bertenang. Kalau sekali jaga takpe lagi. Kadang-kadang 2-3 kali mengigau satu malam. Mana tak berpinau bijik mata.

So sekarang ni Irman cakap jangan diajak Hannah galak sangat. Maknanya jangan duk agah sampai dia gelak mengekek. Seronok sangat. Bahananya, malam karang mengigau. Masalahnya, Hannah ni kadang-kadang aku panggil nama dia je pun dah tergelak. Tak paham mana yang lawaknya. Nyanyi lagu biasa la, tersengih sampai ke telinga. Kalau main kejar-kejar siap la. Standby je la nak berjaga malam karang. Jenuh!

Maka, tak dinafikan setiap hari pergi ofis memang mengantuk. Belum kira lagi masuk meeting. Memang akan tekun sampai terpejam-pejam mata. Nasib baik tak tersengguk-sengguk. Boleh dikatakan tiap kali lepas pump session, mesti aku cat nap kejap. Cat nap ke? Kadang terlajak jugak. Huhuh.. Tapi serius cakap, memang aku selalu terlelap kalau masuk meeting sejak dah ada Hannah ni. Ni memang pengakuan jujur ni. Bukan nak cakap sebelum ni aku tak ngantuk masuk meeting, tapi biasa aku steady je even malam sebelum tu tidur lewat dan sebelum meeting makan nasi lemak. Tapi sekarang kalau makan nasi lemak before meeting, memang lagi hebat la dia punya mengantuk tu. Mata pun stim jek.

Dan memang ramai kawan-kawan/sepupu-sepapat yang cakap aku kurus/maintain slim lepas bersalin ni. Aku pun rasa sedemikian. Mana tak kurus, tidur tak cukup. Lagipun masa pregnant memang tak naik banyak pun. So, aku menyimpulkan rahsia aku kurus adalah kerana kekurangan tidur berkualiti. So, kalau sesape nak cepat kurus, cuba la tidur malam tu kunci jam every 2 hours. Lepas tu bangun kejap dalam 10-15 minit pergi basuh pinggan ke, basuh baju ke, then tidur balik. Ulang sampai korang mencapai berat ideal. Aku rasa berjaya kot. Tapi esoknya jangan la melantak makan berpinggan-pinggan pulak. Makan macam biasa je. Baru la mujarab.

Akhir kata, sebenarnya entri kali ni yang berjela-jela ni nak bagitau yang aku tak cukup tidur sebenarnya. Tu pasal asyik ngantuk manjang. Dan just nak bagitau kat temen-temen yang bakal jadi ibu bapa tak lama lagi, sila la bersedia mental dan fizikal serta emosi. Bukan mudah tugas ibu bapa ni. Tu baru sebut tugas, belum sebut tanggungjawab lagi. Sama macam kahwin jugak. Bukan sekadar nak seronok 2-3 bulan, tapi komitmen sepanjang hidup. Begitu jugak la halnya nak jadi ibu bapa ni. Kena pandai bahagikan masa dan tugas suami isteri. Dan tugas isteri zaman sekarang ni makin bertambah. Pagi pergi kerja, petang balik rumah dah jadi surirumah pulak menguruskan rumah dan keluarga. So para suami, sila la bantu ringankan tugas isteri. Jangan berat bontot tulang nak tolong basuh gelas lepas minum, tolong masak sekali sekala. Tak rugi pun tolong. Isteri pun gembira. Tak caya, try la. Aku memang rasa macam terangkat satu beban bila tiba-tiba Irman offer nak masak lepas balik kerja. Tak kisah la masak apa pun tapi rasa macam ringan sikit beban kat bahu. Memang sangat menenangkan. Seriously.

Bila nak berenti menaip nih? Tadi dah tulis akhir kata.

Ok la. Just nak bagitau be prepared and expect the unexpected. Dan bila kita rasa down dan tak cukup tidur, ada lagi orang lain di mukabumi ini yang lagi bermasalah dari kita dan mungkin tak dapat tidur malam langsung!

Ayah panda, ibu panda dan Hannah-chan ceria di pagi Syawal yang lalu


TTFN!,
{wanyusnira}

9.14.2012

End of Syawal Post

Salam!

Fine. Perut dah gendut, baju dah sendat, duit dah habis, baju raya dah rotate pakai 3 kali baru terhegeh-hegeh nak tulis pasal raya.

Well. Tak banyak kot nak cerita pasal raya. Just tahun ni we were more excited to celebrate Raya with another extension to the family, Wan Hannah. Her very first Raya and it was in Terengganu.

Aku yang lebih excited kot sebab raya kat rumah mak abah tahun ni. Hannah bukannya paham pun apekebendenye raya. Plus, Tok Wan, Wan and all of the aunties and uncle sebab Hannah-chan balik. Almaklumla, bukan sokmo cucu yang ni balik kampung. Balik kampung baju raya Hannah dah dalam proses nak siap. Wan la yang jahitkan. Sape lagi.

Anyways, Hannah demam on day 2 of Raya. Sakan benor ke? Panas sebenarnya. So plan nak balik Shah Alam on hari raya ke 3 terpaksa postpone keesokan harinya. Tu pun terpaksa gerak malam sebab siang panas sangat.

Pulang ke ibu kota, biasa la. Kembali bekerja (-.-) Weekend ada open house. Kat opis pun sibuk dengan jamuan raya merata. Makan free, jimat belanja. This weekend dah nak habis Syawal. So ramai yang ambik kesempatan buat open house. Kami pun ada 2 open house to attend. Farah Azmin & En Fendi. Both on Sunday. Nasib la Isnin cuti. Boleh la rehat kat rumah pulak.

Hannah dah 7 and half months now. Already started on solid foods. Nak kata makin debab tak la kot sebab dia dah bergerak sekarang. Rajin tolong ibu "mengemas" rumah esp. DVD game ayahnya. Oh and yes, ayah Hannah macam biasa la bila babysit Hannah harus la depan tv. Bukti:

Gigih duk mengajar Hannah main PS.

Agak-agak main game apa? The Sims?












Bola sepak!

Irman cakap nak train Hannah jadi pemain bola sepak wanita. 


Bertuah punye bapak.




OppsieDoppsie: Memang aku minat tengok bola sepak time pregnantkan Hannah. Even baca paper pun belek sampai section sport. Patut la orang asyik bajet Hannah ni baby boy je. Hadoi..


{wanyusnira}

7.20.2012

Ramadhan & al-Quran

Salam.

Hari ni 30 Syaaban. Esok dah masuk bulan Ramadhan. Malam ni dah mula terawih. 

Semalam pergi ceramah Ramadhan, ustaz cakap kena set azam untuk Ramadhan. Kena ada target apa yang nak dicapai Ramadhan tahun ni. Fuhhh.. Azam tahun baru pun tak pernah capai semua. Harap mampu capai azam Ramadhan yang sebulan ni. InsyaAllah.

Tadi aku Google al-Quran online. Belek satu-satu. Jumpa web ni. Sangat menarik.

Quran flash.
Seriously. Sangat interaktif. Seperti belek dengan tangan sendiri, tapi tak dapat pegang literally la kan. Banyak features yang menarik. 

Dapat belek macam real guna cursor.

Boleh pilih background. 

Dari Kaabah hingga ke solid background.

Boleh pilih Page Resolution. Nak cepat, nak perlahan. Nak high resolution or low resolution.

Of course opt for high reso, even slower loding page.

Dan yang paling menarik, boleh pilih jenis Quran yang kita nak baca. Yang ada tajwid ke, yang ada tafsir ke, English translation ke.

Aku memang baca yang ada tajwid, so pilih yang ni la.

Jangan risau, nampak kecik je kan tulisan tu. Boleh full screen.

Fullscreen.

Tak nampak lagi?

Nah. Siap dengan kanta pembesar sekali. Boleh gak jadi penunjuk masa baca.

Mungkin lagi best kalau ada iringan bacaan sekali. Dapat la baca sama-sama sambil betulkan tajwid dan sebutan. Dan kalau sesape yang ada iPad, Galaxy Tab, sangat mudah nak baca Quran pakai QuranFlash ni. Dah macam portable Quran. Jangan sia-siakan teknologi yang ada!

Dan ada tips untuk khatam Quran dalam bulan puasa ni. Nak tahu?

Jumlah mukasurat dalam Quran = 604 m.s
Baca 4 m.s setiap kali selepas solat :
4 x 5 x 30 =  600 m.s
Baki 4 m.s boleh abiskan terus masa hari last. 

So, semoga kita berjaya khatam dalam Ramadhan ni. Kena disiplin dan istiqamah. InsyaAllah. 

Nyaris lupa nak bagi link Quran flash ni. Ni dia: QuranFlash

Selamat beramal! 


Salam Ramadhan,
{wanyusnira}

7.17.2012

Back Then

Salam.

Somebody nice enough to email me this.


Terima sijil kursus dari lecturer, Pn Zaiton Kassim.

Group photo of English For Everyday Use course, Nov 2011, Dewan Tan Sri Mahfoz

Yep, those photos were taken during an English course last year. I was 7 months pregnant. Hannah still dalam perut ibu lagi. Heheh.. And our lecturer was very nice and good. Our group, Coconut was dubbed as the Best Group throughout the 3-day course. Horey!

Aktiviti terbaru Hannah-chan, pegang kaki sendiri. Coba-coba masukkan kaki dalam mulut. Haish

Thanks Yee Ling sebab email gambar kursus. Tak sempat nak pergi ambik kat opis you :)



L.o.v.e,
{wanyusnira}

6.05.2012

Di Suatu Isnin

Salam.

Seperti Isnin-isnin sebelum ini, memang liat nak bangun memikirkan kena pergi kerja. Cik Hannah pun sama. Hari Sabtu Ahad tu elok je kul 6.30 - 7 dah tersengih-sengih bangun. Hari ni Irman kejut dah kul 7 lebih still tak nak celik mata lagi. Siap menggeliat-geliat lagi. Hamboiii...

Disebabkan semua pun bangun lewat dan lambat bersiap, pukul 8 baru keluar rumah. Haih.. WP4 lagi la aku hari ni.

Hannah pergi skool versi Junior Masterchef hari ni. Ke lebih mirip kepada smurf? Huhu

Pandang kiri kanan.

Pandang camera pulak.

Cari akal apa nak buat seterusnya.

Hannah-chan tukar dari Pooh jadi Smurf hari ni. Biasa pakai topi Pooh. Tukar selera la. Dah boring duk dalam kereta, seperti biasa Hannah bertukar mood dengan segera.

Smurf mula mengamuk.

Smurf stress sambil tenyeh-tenyeh mata. Topi pun dah tertanggal.

Berkerut-kerut maknanya CEPAT DUKUNG!

Haish. Ini la keadaan Hannah-chan setiap pagi dalam kereta. Kadang-kadang kalau ngantuk sangat, minum susu terus tidur. Tapi kebanyakan harinya macam ni. 

Petang, Irman pikap Hannah dulu sebelum aku. Cikgunya cakap Hannah tidur kejap-kejap je, nak tidur pun makan masa. Masuk kereta terus menangis. Ayoo.. 

Time dengan aku dia ok je. Tapi dah nak sampai rumah dah mula merengek. Macam biasa. Masuk rumah terus letak depan tv. Bukak Disney Channel.


Dengan santainya menonton. Kaki tangan spread out. Tak gaya anak dara langsung.

Pandangan hadapan. Mula-mula pandang aku kejap, pastu sambung tengok kartun.

Fokus lebih dekat. Air liur meleleh. Anak dara ibu ni...

Pagi tadi Cik Hannah selsema. Teruk jugak. Berjangkit kat nursery la ni. Kesian anak ibu.



{wanyusnira}

6.04.2012

Jiwa Kacau?

Salam.

Entah kenapa Khamis lepas kat opis tiba-tiba aku teringat lagu ni dan terus download. Terus transfer masuk handphone. Jiwa kacau ke?


Kerinduan - Sheila Majid

Dulu pernah aku bersumpah
Selalu setia jika kumencinta
  Masih melekat rasa itu
Saat cintamu datang padaku 
Semua terwujud... saat kau singgah
Panasi cinta, untuk setia merindu

(Korus)
Kerinduan tak akan menghilang
Kan selalu kurasa
Tak mampu kumenghindar
Kau berikan, apa yang kupinta
Kau mengingatku dalam cinta
Temaniku dalam.. Setia (jalani hidup ini)

Aku tak pernah mengharapkan
Cinta lain datang membelaiku
Aku dapat selalu bertahan
Menahan cintamu di sukmaku
Kehadiranmu basuh jiwaku
Engkau suluhkan api cinta diriku

(Ulang korus)
  


Entah ler.



{wanyusnira}

5.16.2012

Phewww... (?)

Salam.

Didn't update for the whole week. I tak masuk opis langsung last week. Datang opis semalam, ada traffic change at Mid Valley dah. Baru tinggal seminggu no...

Last week should be aku kursus at PJD for the whole week. 2 different courses. Isnin - Selasa and Rabu - Jumaat. Both courses tu aku gantikan tempat orang lain. Hihi.. Untung. Tak payah apply terus dapat. And luckily bos lepas pergi kursus. 

But unfortunately, I only attended one course instead of two. Kursus Isnin - Selasa tu kursus Konkrit. Memang nak pergi, tapi pagi Isnin tu selsema Hannah agak teruk. Hidung tersumbat and dia meragam. So aku tak sampai hati nak tinggalkan dia kat nursery eventhough aku kursus at the same building. So I decided to take a day off. Irman took a half day off. Dia balik in the afternoon sebab hari tu appoinment untuk injection Hannah. So we planned to see the doctor in the evening.


Hannah dengan Wan. Was on our back here from Terengganu.

At 4, bersiap pergi klinik. Masuk klinik, agak ramai orang and the staff said the doctor dah tak nak take more patients. Her shift ends at 5. So kena tunggu next doctor after 5. So kami pergi makan dulu. Makan tak nak kalah. Pergi makan kat Sunway Pyramid. Mementang la depan rumah je katanya, dan-dan tu pergi sana. Lepas makan pergi klinik. Dah dekat pukul 6 time tu. Doktor ada so kami pun register kat kaunter. It was Hannah's first time at that clinic.

Time kami kat klinik tu, dah tak ramai orang. Tengah tunggu turn kami, sempat pulak Hannah poopoo. Ish anak dara aku ni. Nervous agaknya nak kena inject. Kehkehkeh... Sempat tukar pampers, sampai la turn kami.

Patut la Hannah poopoo. Bukan setakat nervous nak kena inject, tapi nervous dengan doktor tu. Agak handsome jugak itu doktor. One good looking young Indian doctor. Ibu Hannah pun blushing. Ohohohohooo... (Irman Haizal, jangan merajuk dengan I oke :D). Dah la good looking, ramah pulak orangnya. Very banyak cakap.

Lepas timbang berat, baru inject. Dah 5.9 kg dah Hannah. Baru je umur 3 bulan. Patut la kebas peha kalau riba dia lelama. Tapi bagus la dari dia kurus kering kan. Aku tak sempat pulak nak timbang berat sendiri. Nampak alat timbang tu, rasa macam nak naik je. Tapi entah kenapa tak pergi pulak. Segan kat doktor kot. Kuikuikui

Balik dari klinik terus bagi Hannah makan ubat demam. Untuk mengelakkan demam ye. Malam tu ok je. Badan tak panas. Pagi esoknya, pegang Hannah rasa macam panas. Semalamnya tak pulak. So, sebab Hannah demam, once again I decided to take the day off. Pagi tu, lepas makan ubat Hannah tidur je. Sampai ke tengahari. Then, in the afternoon dia dah jaga. Mula-mula ok. Borak-borak dengan aku. Then dia start meragam. Menangis sampai aku pun dah tak tahu nak buat macam mana. Dah la sorang-sorang. Badan tak sedap kan. So, just dukung dia. Solat pun sebelah dia je. Makan pun tak sempat. Sempat minum air je. Tapi sebab dia demam, memang layankan aje. Biasanya boleh je tinggalkan dia kejap-kejap. 

Nasib baik la Irman balik awal jugak hari tu. So malam tu dia la yang menjaga Hannah. Kesian Hannah. Tapi nasib baik la malam tu demam dia dah kebah. 

Hannah & Ticha. At Petronas RnR Genting Sempah.

Esoknya, pergi kursus EMS. Sepanjang 3 hari kursus tu aku asyik masuk kelas lambat. Segan jugak dengan lecturer tu. Dah la on the last day ada exam. Exam tu of course la pasal apa yang kami belajar throughout the course tu. Ayooo... 

Seronok jugak belajar pasal EMS ni. Tapi untuk jadi certified auditor, kena attend 4 lagi module. Kena lulus exam and then baru dapat sijil. So aku kena attend la 3 module lagi kalau nak jadi auditor. Agak berminat jugak in environment compared to construction. So, akan cuba attend the next 4 modules nanti.

Exam on Friday. Aku memang tak study pun. Balik rumah dah sibuk hal-hal kat rumah. So, pagi tu dalam kereta sambil-sambil Hannah tidur, aku sempat la belek nota kursus tu. Baca sepintas lalu kata orang. Masuk tak masuk tu belakang cerita. Janji sempat belek. Exam tu ada 20 soalan je. Objektif and subjektif. Lecturer tu, Dr Chong display each question one by one kat depan then kami just tulis jawapan on a piece of paper. Soalan-soalan tu ada yang boleh jawab terus, ada yang langsung tak ingat, ada yang tunggu hint dari Dr Chong. Hehehe...

Dah selesai jawab, Dr Chong kutip jawapan kami and exchange it within the classroon for checking. Soalan pertama suruh bagi full nama ISO in English. Dengan yakin aku jawab ORGANIZATION OF INTERNATIONAL STANDARDIZATION. Yakin giler beb! Korang cuba Google perkataan ISO terus dapat apa jawapannya. INTERNATIONAL ORGANIZATION FOR STANDARDIZATION. Soalan pertama pun dah salah kan. Adoiiii...

So, lepas dah siap checking, Dr Chong ni tanya la. Ada tak sapa-sapa yang dapat 100%? Tak ada. Kertas yang aku check tu tuan dia score 95%. Salah satu je beb. Giler la wei. Then Dr Chong tanya lagi ada tak yang dapat 95% - 99%. So ada la dalam 3-4 orang angkat tangan. Sorang tu bagitau paper yang dia check tu score 98%, paper bos aku - Ir Nik Manan. Langsung jadi best student bos aku tu. Then yang aku check tu pun masuk senarai la kan . Dan semua pun dimonopoli oleh kaum Adam. Then Dr Chong tanya lagi ada tak yang score 90% - 94%. Then ada sorang yang angkat tangan. Tuan punya paper tu ialah Wan Yusnira. Aku la tu. Score 91%. Ohohohohohooo... Dr Chong siap cakap WAH BAGUS SEKALI! Aku pun tak bajet jadi top 5 kan. Heheheh.. Wakil kaum Hawa la dapat score 90 above. Kalau SPM A+ la tu. Kembang bontot den. Dalam kereta terus bragging kat Irman. Hobi. Hihihi

Dan Isnin baru-baru ni kursus khas untuk budak CFS. Kursus teknik menghadapi temuduga. Boleh gitu? Dah macam baru nak grad la pulak attend kursus cenggitu. Tapi layan je la kan. Most of budak CFS attend. And based on the Q&A session, rasa macam kami ni perlu berhenti berharap je untuk diserap. Aku pun memang tak berharap dah pun. Kalau ada rezeki kami kat sini, ada la. Kalau bukan di sini, InsyaAllah di tempat yang lebih baik kan. So kawan-kawan, jangan kecewa. It's not the end of the world yet. Dunia ni luas. Banyak lagi ruang dan peluang untuk kita semua. 

Apa lagi ye nak membebel kat sini? Oh ye. 2 minggu lepas BFF aku kat UTM call. Jaja la, sape lagi. Lama giler menghilang makcik nih. Rupanya handphone dia problem. So call aku hari tu sempat lagi berlagak dah pakai handphone baru. Perlu ke Ja???? Hehe.. Lama jugak kami berborak. Banyak jugak la benda yang merapu. Rupanya dia pun baca blog aku ni (Buat-buat tak sangka, padahal dah tahu lama dah). Nasib baik aku dah start update blog. Kalau tak mesti dia akan baca kisah aku tahun lepas je. Kesiannn..

Ok la. Nak sambung buat report semalam. Dah lama tertangguh. Kang bos tanya menggagau nak jawab. 

Adios muchachos!




{wanyusnira}

5.04.2012

Mommy Routine

Salam.


Still adjusting with the new mommy routine. Hidup agak tunggang-langgang jugak. Tidur pun dah lari jadual. As expected. For this week, mak and Sasa ada kat sini. Tengok la next week cemana lagi haru-biru hidup kami @_@

As for the time being, pergi kerja mata panda. Body belum adjust dengan jadual baru ni. Seminggu dua lagi ok la kot.



Mommy panda & baby panda

Mommy panda pun nak tidur.. Huhuuu

I need my beauty sleep... Boleh gitu?



{wanyusnira}

5.03.2012

Bulan Mei & Hati Ibu

Salam.


:)

Seperti korang sedia maklum, kami dah bawa Hannah balik dengan kami. Sangat teruja oke! Start semalam dah hantar Hannah pergi nursery. Kami hantar Hannah kat Taska & Tadika Temanku kat Menara PJD. 

Hmmmm...

Sebenarnya, hati ibu ni berat nak tinggalkan Hannah di nursery. Tapi nak buat macam mana, terpaksa. Aku yakin, bukan aku sorang yang rasa macam ni, ibu-ibu lain pun macam ni. Ikutkan hati, nak je berhenti kerja jaga Hannah. Tapi.. keadaan tak mengizinkan lagi T_T

Kami decide untuk hantar Hannah kat nursery tu sebab utamanya nursery tu terletak di salah satu bangunan HQ JKR. Dan kebetulan pulak, kat PJD ni selalu diadakan kursus anjuran BLP dan CPK. So, kalau ada kursus kat sana, senang la aku nak jenguk Hannah. Nursery ni pulak terima baby di kalangan staff JKR sahaja. Untuk toddlers and playschool baru open untuk orang luar. So, kami rasa lebih selamat berbanding hantar kat nursery lain. At least, it's within the JKR itself and we feel comfortable about it.

Tapi, walaupun rasa selamat and comfortable, biasa la, hati tetap ada sedikit gusar kan... Leaving our child to a total stranger and praying for her safety. All the time.

Semalam, lepas balik dari site terus mintak Zaidi hantar ke PJD. Ingatkan dapat sampai awal. Tapi memandangkan hujan dari Seremban sampai la ke KL, memang sampai on time je. Pukul 5.10 aku sampai di PJD. Terus pergi ambil Hannah. Cikgu dia cakap, pagi Hannah tak tidur. Merengek. Tengahari baru tidur. Sampai la ke petang. Agaknya dah penat sangat, memang tidur lena. Orang kejut boleh tidur balik. Oh anakku! Masa ambil Hannah, dia ok je. Baru lepas minum susu. So tengah kenyang, memang tak meragam. Kami pun menunggu Irman datang jemput. Tunggu punya tunggu, pukul 7 baru Irman sampai. Ayooo.. Hannah dah siap menyusu lagi, tidur, bangun balik baru ayahnya sampai. Huhu..

Dan pagi tadi, macam semalam jugak. Masa keluar dari rumah Hannah still jaga sebab baru lepas mandi. Kami mandikan Hannah siap-siap before pergi nursery. Mak aku pesan mandikan dulu. Yela, orang lain mandikan ni takut-takut la air masuk telinga ke apa ke. So, untuk meminimumkan risikonya, kami mandikan Hannah pagi-pagi. Nasib baik la Hannah seronok je time mandikan dia di pagi hari. Dalam kereta, Hannah pandang luar je. Bila dah bosan, merengek la. Maka, time ni kena la susukan Hannah. Terus tidur. Sampai la ke PJD.

Semalam: Tidur. Otw ke nursery.

Elok je sampai kat PJD, Hannah dah jaga. Macam tau-tau je kami nak tinggalkan dia kat situ kejap lagi. Huhu.. Bila dah kat sampai baby room, letak Hannah kat tilam. Time ni la dia nak tersengih-sengih, bercakap pulak dengan kami. Hadoi.. lagi la berat hati ni nak tinggal dia kat situ. Kalau tengah tidur tu ok la sikit, ni tengah senyum-senyum, borak-borak nak kena tinggalkan. Apa la agaknya Hannah fikir time kami tinggalkan dia kat situ? Huhuuu.. Dan macam semalam, bergenang jugak air mata masa nak tinggalkan Hannah. Memikirkan apa la dia buat sepanjang hari nanti.

Pagi tadi: Tidur lagi. Lepas tukar pampers, menyusu dan terus tidur.

Hari ni harapnya Hannah ok. Tak meragam macam semalam. Dan semoga selamat sepanjang di nursery. InsyaAllah. Baby kat sana semua kami tengok tidur meniarap. So kalau jeluak takde la tersedak.

Rindu Hannah. Cepat la 5.30!



{wanyusnira}

4.27.2012

Smile! XD

Salam.


Yes. Hari ni sangat gembira dan hati berbunga-bunga chenta. :D Petang ni pulang ke Terengganu dan akan bawak Hannah pulang ke pangkuan kami. Horey!!!!

Tak dapat nak describe betapa excitednya hati ibu ni. Rasa tersengih je sepanjang masa. 

Hannah, tunggu ibu & ayah balik. Rindu giler!!!


Latest pic of Hannah. Sasa MMS semalam :)

Hannah and mami. Bukan main lagi anak aku bertongkat lengan duk atas riba mami.  (Mami, sori exposed gambar anda dalam baju kelawar ni... Huhu)


OppsieDoppsie: Semoga sempat mengelak dari kemungkinan jem di highway malam karang. Huhu



Ecstatic!
{wanyusnira}

4.26.2012

Kosong

Salam.

Tiba-tiba rasa nak menulis tapi tak tau pasal apa. Macam ada something stuck in my head tapi tak tahu apa. Banyak dilemmakah? Setiap orang ada dilemma masing-masing kan? Tapi mungkin hati risaukan sesuatu tapi sesuatu itu tidak jelas. Atau terlalu banyak sesuatu yang dirunsingkan. Entahlah. Diri sendiri pun tak pasti.

Rindukan seseorang? Yang pasti Hannah dalam senarai. 

Hannah di HUSM Kubang Kerian last weekend. Melawat Tok Wan Ali.

Risaukan kewangan? Risau sebab gaji dah dipotong untuk ganti cuti bersalin tanpa gaji hari tu. Jangan terkejut. Kami kontrak CFS ni kena cuti bersalin tanpa gaji. Dan tiap kali orang tanya kenapa cuti bersalin 2 bulan je? Tak larat aku nak explain yang kontrak aku tak peruntukkan cuti bersalin. Maka, sejak bulan lepas hingga Ogos ni, gaji sekerat je. Harapkan Irman je.

Kerja. Sekejap je dah nak masuk bulan 5. Tup tup dah tengah tahun. Pejam celik, pejam celik dah sampai hujung tahun. Kontrak sampai hujung tahun ni je. TAK AKAN DISAMBUNG LAGI. What are my plans? Nak berharap kami diserap ke jawatan tetap? Hanya mampu berdoa. Macam-macam rumours yang kami dengar. Dalam pelbagai versi. Dan aku tak begitu berharap. Jika ada rezeki kami di sini, alhamdulillah. Jika tak, mungkin rezeki kami lebih baik di luar sana. Cuma ralat sebab pengalaman dan sumbangan kami pada jabatan tidak dijadikan pertimbangan untuk diserap. Tapi positively, rezeki tetap ada untuk kami semua. InsyaAllah.

Penat. Memang penat sebulan dua ni. Lepas bersalin, time pantang memang kurang rehat. Bila dah start kerja walaupun Hannah kat kampung, tetap penat sebab every weekend balik Terengganu jenguk Hannah. Badan dah lesu. And in these few weeks, tak berapa sihat. Demam, sakit tekak, batuk. Tak kebah lagi. Badan belum adjust lagi dengan keadaan sekarang. Next week will start a new hectic life sebab dah start hantar Hannah ke nursery. I wonder how long will it take for us to adjust with the new routine.

Out of all, kita sering risaukan hal dunia. Kadang-kadang kita terlupa yang dunia ni tak kekal selamanya. Kita terlalu sibuk memikirkan berapa banyak harta yang dapat kita kumpul, setinggi mana pangkat kita, sebesar mana gaji kita, kita lupa tu semua sementara. Kadang-kadang aku lupa nak hitung berapa banyak bekalan yang aku ada kalau Allah menjemput aku dalam masa terdekat. Cukupkah bekalan yang aku ada? Aku saja yang tahu.

Harapnya aku tak terlalu mengejar dunia sampai lupa membawa bekalan akhirat. Semoga Allah memberi kekuatan untuk aku istiqamah dalam melakukan amal kebaikan. Dan semoga kami dapat menjadi ibu bapa yang dapat membimbing anak-anak kami menjadi anak-anak yang soleh dan solehah. Amin.



{wanyusnira}

A Fresh Look

Salam.

Yep. Changed the header and the background and the template. Just for a start.

Maybe I should blog again.

So... Harapnya dah tukar wajah aku makin rajin berblog.

Harapnya.. :)



Hannah & Ayah. Ayah over-posed. Ibu? Cameraman saje T_T


OppsieDoppsie: Akan cuba lebih rajin update pada tahun ni \(^^)/



{wanyusnira}

4.17.2012

Back To Square One

Salam.

Yes. It's been nearly a year since my last post. Seriously, it's not that I don't have the time but I didn't make the time to blog. Sorry.

And since that last post, so many things happened. Too many. And I don't even know where to start. Maybe you can say I should write chronologically but I might forget a few along the way. So, shall we start?

Sigh. 




I don't know where to begin.

For the time being, maybe I should write on what's happening now :)

As for now, we welcomed a new family member. Well, we have a family now :D Born on 29th January 2012 at 8.43 pm, we present to you, WAN HANNAH IRMAN HAIZAL!! 

Sleeping. On our way to Kuantan.

Ok. Terasa semua ayat di atas sangat skema sebab in English. Lack of fun, eh? Ok la. Anak kami ni buat masa sekarang ada di Terengganu dengan mak aku. Sebabnya? Mak tak bagi kami hantar nursery lagi. Dia suh cukup 3 bulan baru hantar nursery. Which means, 29 April ni genaplah Hannah 3 bulan. Maka kami akan bawa balik Hannah to KL. Tak sabar. Rindu giler... Sobs..

As for now, aku dan Irman seperti newlyweds yang belum ada anak. Sometimes rasa ok sometimes rasa we're missing something. Hari-hari call mak tanya pasal Hannah. Meragam ke tak dia hari ni? Dan jumpa 2 hari time weekend memang la tak cukup. Setiap hari tengok gambar Hannah kat henpon. Hannaaaahhhhhhh...


A week prior Hannah's birth

Now, aku still di CKK. Tapi dah tukar unit. No more corporate engineer. Dah masuk project team. Horey! But then, need to start all over again since aku tak pernah jaga projek since aku masuk JKR. So, that's why I said back to square one. But it's ok. Learn and you'll be better. 

Ok la. Nak balik dah. See you again.




OppsieDoppsie: I guess I need to talk to someone who doesn't talk back. Dear diary perhaps?




{wanyusnira}