Pages

7.20.2012

Ramadhan & al-Quran

Salam.

Hari ni 30 Syaaban. Esok dah masuk bulan Ramadhan. Malam ni dah mula terawih. 

Semalam pergi ceramah Ramadhan, ustaz cakap kena set azam untuk Ramadhan. Kena ada target apa yang nak dicapai Ramadhan tahun ni. Fuhhh.. Azam tahun baru pun tak pernah capai semua. Harap mampu capai azam Ramadhan yang sebulan ni. InsyaAllah.

Tadi aku Google al-Quran online. Belek satu-satu. Jumpa web ni. Sangat menarik.

Quran flash.
Seriously. Sangat interaktif. Seperti belek dengan tangan sendiri, tapi tak dapat pegang literally la kan. Banyak features yang menarik. 

Dapat belek macam real guna cursor.

Boleh pilih background. 

Dari Kaabah hingga ke solid background.

Boleh pilih Page Resolution. Nak cepat, nak perlahan. Nak high resolution or low resolution.

Of course opt for high reso, even slower loding page.

Dan yang paling menarik, boleh pilih jenis Quran yang kita nak baca. Yang ada tajwid ke, yang ada tafsir ke, English translation ke.

Aku memang baca yang ada tajwid, so pilih yang ni la.

Jangan risau, nampak kecik je kan tulisan tu. Boleh full screen.

Fullscreen.

Tak nampak lagi?

Nah. Siap dengan kanta pembesar sekali. Boleh gak jadi penunjuk masa baca.

Mungkin lagi best kalau ada iringan bacaan sekali. Dapat la baca sama-sama sambil betulkan tajwid dan sebutan. Dan kalau sesape yang ada iPad, Galaxy Tab, sangat mudah nak baca Quran pakai QuranFlash ni. Dah macam portable Quran. Jangan sia-siakan teknologi yang ada!

Dan ada tips untuk khatam Quran dalam bulan puasa ni. Nak tahu?

Jumlah mukasurat dalam Quran = 604 m.s
Baca 4 m.s setiap kali selepas solat :
4 x 5 x 30 =  600 m.s
Baki 4 m.s boleh abiskan terus masa hari last. 

So, semoga kita berjaya khatam dalam Ramadhan ni. Kena disiplin dan istiqamah. InsyaAllah. 

Nyaris lupa nak bagi link Quran flash ni. Ni dia: QuranFlash

Selamat beramal! 


Salam Ramadhan,
{wanyusnira}

7.17.2012

Back Then

Salam.

Somebody nice enough to email me this.


Terima sijil kursus dari lecturer, Pn Zaiton Kassim.

Group photo of English For Everyday Use course, Nov 2011, Dewan Tan Sri Mahfoz

Yep, those photos were taken during an English course last year. I was 7 months pregnant. Hannah still dalam perut ibu lagi. Heheh.. And our lecturer was very nice and good. Our group, Coconut was dubbed as the Best Group throughout the 3-day course. Horey!

Aktiviti terbaru Hannah-chan, pegang kaki sendiri. Coba-coba masukkan kaki dalam mulut. Haish

Thanks Yee Ling sebab email gambar kursus. Tak sempat nak pergi ambik kat opis you :)



L.o.v.e,
{wanyusnira}