Pages

11.18.2015

Aging

(Read: Getting older)


Assalamualaikum...

This would be the only entry for 2015 I guess. Sorry friends. Lots of things happened but I'm no longer feel attached to the media social world (Hence, the title).

This should say a wrap for 2015. Since it's already coming to end of November.

Well.. Where should I start..?

Personal life: An addition to the family member was born in May. Welcome to the world dear son, Hafiy! :)

Work: Still in CAST. Same ol same ol. 

Others. Nothing much to tell.


............
................................
............................................................


Ok. I sound like a robot.

Cakap bahasa kebangsaan la pulak.. Letih duk speaking English. 

Maybe ada yang tanya apesal aku tak update dalam fb. Ada la update sikit-sikit. Biasa adik-adik aku la rajin duk tag gambar-gambar raya bagai. Aku ni semenjak masuk 3series memang dah tak berapa rajin nak bergambar. Entah la. Kegigihan untuk enterframe tu dah makin pudar. Gituhhh. Dulu pantang nampak orang nak bergambar, berambat berkejar nak masuk group photo (or now wefie, they said).

Selfie is out of the question. Aku memang tak gemar berposing bajet cantik sorang-sorang depan camera. That is not my thing. Even nak tengok cermin depan orang pun aku rasa segan. Jadi agak pelik bila aku masuk gomen ni masing-masing bentang cermin muka kat meja sebelah pc. Tak kira jantina. Dalam hati berkata "Wow!"

Sebelum ni aku pernah bagitau yang aku dah tak berapa nak aktif dalam media sosial ni. Password fb pun dah lupa sebenarnya. Kalau nak log in, agak-agak je la password mana satu. Kaedah cuba jaya gitu. Biasa log in tengok notification ke, friend request ke. Kalau rajin layan la jugak apa yang lalu kat wall. And actually I'm kinda left behind of how fb works these days. Sekarang macam dah ada memory shared ke apekejadahnye tu. Tiba-tiba member up balik gambar nostalgia kurus 7-8 tahun lepas. Mau menangis tengok gambar zaman-zaman saiz kancil bila mengenangkan sekarang dah saiz gajah. Pitam oke. 

Dan bila time rajin membaca apa yang lalu kat wall tu la jadi "Ok, that's enough". Sebabnya tak larat nak baca macam-macam benda pelik yang orang post. From thoughts to prayers, show offs and might be over-exaggerated little stuff buat aku rasa "perlu ke semua benda nak post kat fb?"

Which I always prefer of how simple life was back then. Even doa untuk anak-anak pun dah jadi status, sampai aku berfikir to what extend you want to share about your life to others? I appreciate my privacy. That's why aku memang dah tak berapa gemar post things in all these social medias. Aku tak kisah la orang nak kata outdated ke apa but this is my life. And memang bila sesekali jenguk fb baru la tau member dah kawin, dah tambah anak, dah kawin lain and so on. Tapi it doesn't matter much. Biasa kawan-kawan rapat ni memang selalu keep in touch. Tak perlu pun tunggu nak komen kat fb bagai. Yang tak berapa rapat or tegur sekali-sekala kat kelas je update dari fb. 

Contoh: Masa tengah berpantang hari tu memang la takde kerja lain selain jaga anak dan tengok tv. Hafal dah intisari rancangan. Suatu pagi tengok talk show kat RTM. Sekali tengok host tu macam kenal. Terus la WhatsApp kengkawan suruh tengok channel tu kan. Sekali ada yang bagitau "Eh.. dah lama dah dia jadi host. Selalu up gambar jumpa celebs dalam IG". Dangggg.. So that is one of the down side of not being in the media social universe. Hewhewhew

Oh. One of many other things yang menyebabkan aku tak suka sangat post anything dalam fb is what you post may trigger feuds issues at the office. This is a lesson learn from my previous office. Which ended up where I block all those people from my fb up till today. Ya kawan-kawan. Jangan ghairah/super-excited sangat nak post your whereabouts dalam fb terutamanya bila anda "berkawan" dengan bos-bos dalam fb. Even you on your work trip. Hati perut orang ni tak boleh dibaca. So be careful with what you post. Plus be careful with who you accept as friends in the first place. Rule of thumb: Jangan add bos anda dalam fb. Senang cerita.

Apa lagi ye? Oh ya. Aku rasa era media sosial ni dah banyak menghilangkan budaya menjaga hati sesama masyarakat. Sebab? Sebab bila anda boleh post what ever petty little things from your finger tips ni tak kira dimana jua anda berada, people tend to forget about what others don't have. Pantang terlintas kat kepala, terus keluarkan hp dan taip dan tekan post (or share or tweet or whatever). SAYA DEMAM KURA-KURA HARI NI. KESIAN SAYA. HUHUH... Tak sampai seminit kawan-kawan like and comment. Atau post gambar rumah dengan caption MY NEW HABITAT. Atau THANK YOU HUBBY BELIKAN KEK BASKIN-ROBBINS UNTUK IBU MENGANDUNG NI. Ok. For some people rasa tak kisah with these kind of postings. I sometimes rasa euwww. You can say thanks directly to your abang sayang. Tak perlu kot tell the whole world. (Mesti orang suspek aku jeles lettew). Sebab all these postings kadang-kadang boleh buat orang rasa down or demotivated. Or menyampah kadang-kadang. Yela, bila anda duk show off what you have, you forget about those who doesn't have. Jadi, kat situ la budaya menjaga hati tu makin pudar. Kesian la kat kawan-kawan yang belum kahwin, duda/janda, belum ada rezeki nak dapat anak and so on. Sedikit sebanyak terkesan dengan benda-benda macam ni.

Semua ni pendapat aku. So tak perlu la anda nak menyokong atau sentap. This is my stand on social media. For me, lagi banyak cons than pros. Up to you to decide which is the best for you. Dan semua ni berdasarkan pengalaman aku. Maybe orang lain aman-aman je dalam fb. So, these are the reasons why I'm out of that social media circle all this while. Bukan tak ada, ada je. Cuma dah tak berminat. Dan dah semakin tua. Probably. 

Till then guys and girls. See you again next year perhaps. 




Random,
{wanyusnira}